Голямата звезда на Валенсия Тиаго Сплитер не бърза да се разделя с отбора, въпреки че локаутът в НБА приключи, и той е привикан на подготвителен лагер от своя Сан Антонио Спърс. Сплитер е основното оръжие на испанския тим, който пристига в София в понеделник, за мача от Еврокъп срещу Лукойл Академик. За разлика от най-добрия играч на другия фаворит в групата – АСВЕЛ – Тони Паркър – Тиаго Сплитер заяви категорично, че все още не иска да напуска Валенсия, тъй като знае, че отборът се нуждае от него.

От Валенсия пък се надяват силно да могат да задържат Сплитер до 6 декември, за да могат да го ползват в двете срещи с Лукойл, и дербито от АСВ срещу Реал Мадрид между тях.

„Благодаря на Валенсия, че ми даде възможност да играя. Знаехме, че има шанс да се стигне до край на локаута, и затова двете страни приемаме това. Ако ръководството не ми нареди друго, ще пътувам с отбора за България,” заяви Сплитер, веднага след съботната победа над Манреса. „Не зависи от мен кога ще се върна в НБА, трябва ФИБА да изпрати картотеката ми. Имам още няколко дни тук, седем, десет, петнайсет, в които искам да печеля с Валенсия.”

Бразилецът е наясно с тежката програма за налегнатия от куп контузии състав на Валенсия, затова бе категоричен, че ще помага до последно, като иска дори да е на линия за втория мач с Лукойл Академик, на 6 декември, вече на испанска земя.

Засега планът на Сплитер е да се присъедини към Сан Антонио на 9 декември, за да се готви две седмици с „шпорите”, докато почне НБА сезонът на 25 декември.

От НБА все още не държат играчите, които временно се състезават в Европа и други континенти, да се прибират, преди да се сложат подписите под споразумението за нов колективен договор, което трябва да стане в следващите дни.

„Ще повярвам, че има договорка, чак когато телефонът ми звънне, и треньорът ми каже, че локаутът е приключил,” добави по темата Сплитер.

Треньорите и останалите официални лица от клубовете в НБА нямат право да разговарят с играчите в ситуация на локаут.

Валенсия ще продължи да плаща на Тиаго Сплитер по 35 хиляди евро на седмица, докато той изиграе последния си мач с екипа на тима. Прогнозите са, че това ще бъде най-вероятно дербито с Реал Мадрид следващата неделя, макар че от Валенсия се надяват да могат да го използват и срещу Академик у дома, или за още три срещи.