Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков наблюдава мачовете от финалите на Европейското първенство в „Стожице Арена” в Любляна. Единственият българин играл в НБА сподели вижданията си за случващото се на първенството до момента и още веднъж повтори, че е жалко, че България не успя да се класира на този шампионат. „Трябва да съжаляваме много за миналогодишната квалификация, защото, ако бяхме били Азербайджан, щяхме да сме на това първенство. Останахме на една ръка разстояние”, коментира Георги Глушков в Словения преди срещите за 5-о и 7-о място.

„Зрителите гледат хубав баскетбол. Имаше много интересни срещи и вчера например бяхме свидетели на такава на Испания – Франция”, каза Глушков и добави: „Хърватите ми харесаха много, защото и те са млади. За Испания няма да говоря, защото те са друга категория. Хърватите обаче наистина ми харесват. Имат и амбициозен треньор. Разликата между отборите вече не е толкова голяма. Вижда се, че всички отбори са много добре подготвени. Например Литва има много добре подготвени физически състезатели. Има неща, които ми се иска и при нас да станат. Ние тази година се опитахме да направим доста неща. И тук се вижда, че дори един пропуск влияе много.”

Президентът на родната централа по баскетбол определи Украйна като една от изненадите на първенството на Стария континент за 2013-а година. „Украйна за мен наистина са изненада, защото играят добре. Силни са физически и успяха да преодолеят противниците си. За тях класирането им е изключителен успех. Работят вече трета година целенасочено с американски щаб. Не знам дали това е резултатът, но те имат и високи състезатели, които се развиват. Италия впечатли в първата фаза, но те играят с по-къс състав, а и вчера се видя, че са изморени. Нямат висок състезател, който да дава тежест. Те имат играчи от НБА, които не са тук, а за тях това е голяма загуба. Може би щяха да се представят по-добре”, коментира още Георги Глушков по повод Евробаскет 2013.