Изпълнителният директор на баскетболната ни федерация Георги Глушков взе отношение по снощния трети мач от финалната серия в мъжкото ни първенство между Левски и ЛукОйл Академик, представянето на реферите и претенциите на отборите.

Вече са ясни и тримата съдии, които ще ръководят четвъртия финален сблъсък утре от 18 часа в зала „Универсиада”. Това са Марин Механджиев, Борислав Пелтеков и Ивайло Ресиловски.

„Българските отбори не са свикнали да играят три мача силно, а не са имали нужда да играят три мача последователно в такова дълго първенство, толкова напрегнато и с толкова емоции. В един такъв дълъг маратон, когато виждаме, че и двата отбора искат винаги се получава така, че побеждава не този, който е по-добър, а този, който има по-голямо желание, защото е такъв моментът. Вчера така се получи, че спечели отборът, който желаеше повече победата от другия отбор. И това беше видно без да гледаме технически нещата, просто беше видно как пейката на ЛукОйл спонтанно стана само веднъж при отиграване на съотборниците им, докато отборът на Левски беше много по-спонтанен, по-активен и повече искаше победата. Това мога да кажа без да влизаме в детайли”, заяви Георги Глушков за снощния двубой.

„Сега за съдиите. Те са в игрището и гледат играта. Те са вътре. Тези, които коментират съдиите и им дават оценка без основание естествено, защото не съм ги назначил да бъдат наблюдатели или оценители гледат мача от 20-30 метра. Все пак ще бъде хубаво да отчетем този факт, че тези, които коментират и дават оценка на съдиите без да съм ги помолил, го правят от 20-30 метра, което е несериозно за мен. В един такъв труден мач аз мисля, че съдиите се справиха отлично, защото когато умората е в краката и главата на състезателите, те повече обичат да говорят със съдиите и да обясняват как съдията е сгрешил, отколкото да играят баскетбол. Но това не е от днес”, коментира още Глушков пред Гонг.

На въпрос как се определят реферите във финалната серия Георги Глушков сподели: „Както в Евролигата, преди финалната серия, след разговор с отборите, се стигна до консенсус за съдиите, които ще обслужват финалната серия. Двата отбора трябва да са 100% съгласни със съдиите, които им свирят. Така е в Евролигата, така и при нас с пълен консенсус от двата отбора. Така беше за четвъртия мач, така ще бъде и в петия, ако се стигне до пети двубой.”

Конкретно за представянето на един от съдиите във втория и третия сблъсък – Димитър Гологанов и наряда му във финалната серия след слабото му представяне в четвъртфинала за Купата на България между ЛукОйл Академик и Рилски спортист в Ямбол Глушков каза:

„За да бъда точен с вас и искрен, мога да ви кажа, че на този финал, за който вие споменахте името Гологанов, неговите двама колеги имаха много по-слабо представяне. Неговото име излезе, защото той е един от водещите ни съдии, но неговите колеги не си свършиха докрай работата в този мач. Има неща, които са доста технически. Не ние наказваме съдиите. Има си комисия, която при тях може да налага наказания. На мен лично преди финала да говорим за съдиите, ми изглежда много футболно. Скоро говорих с един от президентите и съдиите бяха повода, но истинският повод беше, че един от нашите млади състезатели, който има общо пет минути на терена в Лигата, след една неуспешна контраатака, той се обърна към съдиите и започна да говори. Трябва да отчетем и този факт, че най-лесното оправдание е да погледнем съдиите лошо и да кажем, че те са виновни. Както за треньори, така и за състезатели това е най-лесното оправдание и прави лошо впечатление.”

Георги Глушков коментира и думите на звездата на ЛукОйл Перо Антич, че цяла България е знаела как ще свърши двубоят снощи:

„Ами, да, след като Перо Антич игра по този начин и някои негово съотборници, които играха като начинаещи баскетболисти, не виждам защо аз трябва да съм причината. Може би аз трябваше също да играя. Така че след като в единия мач вкарва тройки от 9 метра, а на следващия не може да уцели коша, не виждам защо аз трябва да съм причината и защо трябва да насочваме вниманието към неща, които са извън терена. След като цял мач цялата пейка на ЛукОйл стана само веднъж да се зарадва на кош или на нещо подобно, аз просто не знам как да оценя неговите думи, въпреки че не би трябвало въобще да ги взимам под внимание.”