„Финансирането беше проблем в последните години, но през тази явно сме се справили. Имаме треньорски проблеми. Тази година за първи път направихме нещо като конкурс за избор на треньори на националните отбори. В общи линии се оказа, че чужденците, които кандидатстват за треньор на националния отбор са повече от българите или са равен брой“, сподели президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков след Общото събрание на централата.

„Това ме накара наистина да си мисля, че имаме проблеми с треньорството и трябва доста сериозно да работим. Почти половината от треньорите в НБЛ са без нужния лиценз и това също казва доста неща, които ние трябва да се стремим да решаваме по някакъв начин. Само с говорене няма да стане. Трябва да предприемем действия. Имаме идеи за лицензионната комисия и тези, които искат да си повишават лиценза да имат изпити, както е в другите държави. За съжаление това трябва да го направим, за да повишим качеството, не знам дали ще успеем и количеството, на треньорите, които имат желание да работят с подрастващи. Тук става въпрос не толкова за лигата, където треньорите са повече селекционери и при тях вече има изградени състезатели и задачата им е съвсем друга“, коментира Глушков пред bgbasket.com.

„Тези 100 000 лева за работа с подрастващите ще бъдат похарчени за заплати. Това е моето решение. Преди доста години говорихме за това, имаше програма и дори бяхме направили план за около 300 000 лева, но пък тогава финансовите условия бяха много различни и не можахме да я изпълним. Сега направихме така, че да започнем с тази сума и да видим как ще работим. Главна роля в осъществяването на тази програма ще има този главен треньор или главен методист, който да координира тази работа във всички тези четири области. Трябва да се събират всеки месец децата, да се провеждат уроци където няма баскетболни отбори и да могат да намерят високи деца и да ги приобщят. В общи линии трябва да започне да се работи от ранна възраст, както го правят другите“, заяви още Георги Глушков и добави:

„От доста месеци мислим по въпроса кой да е главен треньор. Имахме определени идеи, предложихме на някои хора, но те имат други планове. Трябва да започнем с човека. Може да не бъде най-добрият и най-точен към този момент, но трябва да започнем. Ако не започнем, то няма как да се случи нищо. Ще се опитаме да намерим най-доброто. Парите са осигурени за заплата още от миналата година. Много важна част от развитието е именно тази. Второто е да подобрим треньорството особено при подрастващите.“