Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков няма да присъства лично на жребия за европейските квалификации при мъжете и при жените, но очаква с нетърпение да научи съперниците на българските отбори. Жребият ще се тегли в неделя в Германия, а там ще присъства генералният секретар и юрист на федерацията Елеонора Рангелова. При мъжете България е във втора урна в компанията на Украйна, Полша, Босна и Херцеговина, Израел и Италия, а при жените сме в трета урна с Унгария, Италия, Сърбия и Холандия.

„Форматът от тази година се оказа впечатляващо добър и победи всички скептични настроения, които имаше преди, а сега всички са убедени, че форматът е точен. Аз съм оптимист, че трябва да продължим това, което напрахме тази година и да вървим в тази посока. Естествено има много силни отбори, с които може да се срещнем в квалификациите, но това от една страна е добро, защото ще имаме възможност да играем с тях в България, а от друга страна е амбицията, която те биха породили в нас да се представим още по-добре. Това се отнася в мъжката част”, коментира босът на родната централа Георги Глушков пред Гонг.

В квалификациите тимовете ще са разделени на 5 групи по 5 и една група от шест състава, като първите два отбора и четири от най-добрите трети се класират за Евро2013. При жените отборите ще са разпределени в 4 групи по 5 и една от 6 състава, като се класират първите два тима от всяка група.

„Що се отнася до жените, аз бях на квалификациите, които бяха много тежки. Двете допълнителни квалификации от по пет отбора само за едно място, бяха много тежки и много отбори изпаднаха зад линията като Италия, Сърбия, Унгария, които го преживяха доста тежко. Затова има мислене в посока разширяване на женското Европейско първенство. Няма да стане веднага, но има такава идея. Няколко години работим последователно, за да създадем един отбор, който в началото беше млад, момичетата бяха неопитни, но се надяваме сега те да бъдат по-добри. Повече от момичетата, които бяха част и основа на отбора играят в чужбина, а друга част играят в България. Надяваме се догодина да се представим по-добре в евроквалификациите”, заяви още Георги Глушков.

„Самите квалификации ще бъдат в два различни периода. Женската ще бъде в период края на юни – началото на юли, а мъжката ще е след Олимпиадата в Лондон. Ние ще подчиним изцяло подготовката на отборите, за да постигнем резултати. При мъжете е много интересно, повече отбори се класират. Тази година имаше една хибридна ситуация, но се оказа сполучлива. Много отбори играха и много голямо щастие беше, че всички са участвали. Имаше най-много зрители в сравнение с всички Европейски първенства. За женската част също е така”, каза още Глушков и изрази задоволството си от домакинството на европейско първенство при подрастващите, което страната ни спечели:

„Ние спечелихме надпреварата за Европейско първенство до 20 години, което ще се проведе през юли в София в малката зала Армеец и зала „Универсиада”. Там 20-годишните ни младежи, които тази година станаха първи във Варна при 18-годишните ще се борят за влизане в А дивизия, което също ще е интересно.”