Глоби до 20 хиляди лева грозят клубовете, които не се съобразяват с новото правило в баскетбола. Управителният съвет на федерацията реши днес националите до 24 години да получават по средно 20 минути в двубоите от вътрешните ни първенства. Първата проверка ще се направи на полусезона.

„Искрено се надявам, че това революционно решение ще помогне на баскетбола. Всички знаете как по-млади момчета, които отиват да търсят изява в по-силните ни отбори по различни причини остават на пейката и така се спира развитието им. Ние нямаме толкова много талантливи баскетболисти, стигнали до определено ниво, за да си позволим да гледаме безучастно как те стоят на пейката и не играят. Що се отнася до подрастващите, то там въпросът стои по същия начин. Понякога накрая само оставаме със заключението, че еди кой си е можел да стане добър баскетболист, ама не е играл колкото трябва. Единодушно беше прието това решение. Трудно е да се коментира за абсолютно всички национали, защото един играч, който е да кажем на 30 години, понякога има мачове, когато самият той не иска да играе 20 минути. За него е по-добре да играе 10 минути както трябва, да даде 100% от себе си или да се намеси, когато се решава мачът. Повечето игрално време е необходимо за младите състезатели. Естествено, че не става дума някой национал да седне на пейката и да седи цяла година, но там малко по-трудно бихме могли да обосновем решението си. Георги Глушков ще е човекът, който пряко ще отговаря за това. На края на сезона много лесно може да се провери общо събират ли се 20 минути на даден играч или не. Става дума средно за сезона. Срамота е да гледаме някой мач, който свършва 30 точки разлика и младите да седят на пейката”, коментира изпълнителният директор на родната централа Иван Ценов, а по повод глобите каза:

„На полусезона ще се направят необходимите сметки, а вече има предвидени глоби. До 20 хиляди лева за играч. Ако с 10% се нарушава правилото, глобата е 10 хиляди лева, ако е повече от 10% - 20 хиляди лева. Едва ли клубовете ще гледат с насмешка на това решение. Не го правим за лична облага, а просто националните състезатели наистина трябва да играят.”