Дисциплинарно-административният съвет към Националната баскетболна лига наказа президента на Рилски спортист Петър Георгиев с глоба от 1000 лева и лишаване от длъжностни права за една среща. Поводът според доклада са "отправени обидни думи и заплахи срещу длъжностно лице" по време на четвъртия мач от полуфиналите на тима му срещу Черноморец в Бургас.

Ето и всички решения на ДАС:

На заседание, проведено на 26.05.2023г., Дисциплинарно-административният съвет (ДАС) на Националната баскетболна лига (НБЛ) разгледа доклада на  Красимир Стойнов – дежурен представител на БФБ, и рапорта за инциденти на г-н Венцислав Великов – старши – съдия от срещата между Черноморец Бургас и Рилски Спортист, проведена на 20.05.2023 г. в гр. Бургас. Въз основа на доклада, на основание чл. 15, ал. 1 във връзка с чл. 25, ал. 1 от Дисциплинарно-административните правила (ДАП) на НБЛ, предвид липсата на депозирано от заинтересованите лица възражение по см. на чл. 18 от ДАП, Дисциплинарно-административният съвет реши:

Налага на президента на БК Рилски Спортист – Петър Георгиев - глоба в размер на 1000 (хиляда) лева и принудителна мярка - лишаване от длъжностни права за една среща, считано от датата на постановяване на настоящото решение,на основание чл. 35, т. 4 ДАП на НБЛ за отправени обидни думи и заплахи срещу длъжностно лице в среща № 7 (Плейоф-полуфинали) между отборите на БК Черноморец Бургас и БК Рилски Спортист, проведена на 20.05.2023г.

На основание чл. 27 от ДАП, решението подлежи на обжалване пред Арбитражната комисия на БФБ, в едноседмичен срок от уведомяването за същото.

Мотиви: В доклада на старши – съдията е посочено, че при оставащи 0:05 края на срещата – Петър Георгиев - президент на БК Рилски Спортист се е държал невъздържано, като пред отборната скамейка на БК Рилски Спортист е отправял обидни думи към съдията Владимир Занев. Посоченото е грубо нарушение на разпоредбите на ДАП на НБЛ. Предвидените наказания в чл.35, т.4, от ДАП на НБЛ се прилагат кумулативно, поради което при нарушаване на разпоредбата се налагат както глоба, така и принудителна мярка лишаване от длъжностни права. В чл. 35 т.4 от ДАП на НБЛ е посочен строго определен размер на глобата – 1000 /хиляда/ лева и принудителната мярка – лишаване от длъжностни права за срок от една среща, считано от датата на постановяване на настоящото решение, именно поради това, ДАС налага горепосочените наказания кумулативно.

Налага на Николай Георгиев - състезател с № 12 от отбора на БК Черноморец Бургас – глоба в размер на 100 (сто) лева на основание чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в среща № 7 (Плейоф-Полуфинали) между отборите на БК Черноморец Бургас и БК Рилски Спортист, проведена на 20.05.2023 г.

На основание чл. 29 от ДАП на НБЛ, решението по т.2 не подлежи на обжалване.

Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ, на състезателя с № 12 от отбора на  БК Черноморец – Николай Георгиев е отсъдено техническо нарушение. Наказанието е конкретно определено в ДАП.

Налага на старши треньора на БК Черноморец Бургас – Васил Евтимов, глоба в размер на 100 (сто) лева на основание чл.35, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в среща № 7 (Плейоф-Полуфинали) между отборите на БК Черноморец Бургас и БК Рилски Спортист, проведена на 20.05.2023 г.

На основание чл. 29 от ДАП на НБЛ, решението по т.3 не подлежи на обжалване.

Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ, на старши-треньора на  БК Черноморец – Васил Евтимов, е отсъдено техническо нарушение. Наказанието е конкретно определено в ДАП.

На същото заседание и на базата на доклада на  Красимир Стойнов ДАС:

Налага на БК Рилски Спортист, имуществена санкция в размер на 100 (сто) лева на основание чл.35, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение на скамейката, отсъдено в среща № 7 (Плейоф-Полуфинали) между отборите на БК Черноморец Бургас и БК Рилски Спортист, проведена на 20.05.2023 г.

На основание чл. 29 от ДАП на НБЛ, решението по т.1 не подлежи на обжалване.

Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ, е отсъдено техническо нарушение на служебно лице от скамейката на БК Рилски Спортист, вписано в протокола на името на старши-треньора на БК Рилски Спортист – Людмил Хаджисотиров . Наказанието е конкретно определено в ДАП.