Пини Гершон твърдо е решил да използва услугите на натурализиран плеймейкър в националния тим на България по баскетбол за предстоящите евроквалификации. Старши треньорът на мъжкия ни състав ще избира между Кейдриън Кларк и Ибрахим Джабер, които вече водят подготовка с останалите състезатели в София.

Изрелецът с български корени, който се съгласи да води българския представителен отбор заяви, че няма да вика Прийст Лодърдейл, защото не може седмица преди първия мач да променя цялата система на тима.

Гершон потвърди още, че друг от американците с български паспорт - Родерик Блекни, който миналото лято игра за мъжкия ни отбор под ръководството на Тити Папазов е получил повиквателна, но не се е явил на 18 юли и сега нещата отиват в ръцете на федерацията. Освен Кларк и Джабер в София е и Кейзъл Уесън, който обаче се възстановява от операция на коляното. „Не искам да рискувам с включването му сега”, сподели Пини Гершон.

Кейдрйън Кларк, който от новия сезон ще носи екипа на гръцкия Арис от година има български паспорт, а за останалите двама – Джабер и Уесън процедурата е в напреднала фаза.

„Двамата гардове ще останат до края на мачовете и ще избираме между тях”, коментира още наставникът на националите ни, които довечера играят контрола с младежката селекция на България в зала „Универсиада”.

След проверката ще стане ясно кои двама баскетболисти ще отдапнат от състава и няма да пътуват за Полша, къде предстоят две приятелски срещи като гост.

„Тренираме здраво в последните две седмици. Отново повтарям, че се радвам, че съм тук. Единият американец – Уесън, не може да се готви наравно с останалите, а и Калоян Иванов се възстановява от травма. Чакаме и Филип Виденов да се върне от Щатите. Когато съставът е пълен ще имам повече впечатления. Атмосферата е отлична и аз също се опитвам да се пригодя към отбора. Смятам, че ще сме готови за първия мач”, каза още Пини Гершон.

Трикратният шампион на Европа с Макаби Тел Авив още веднъж повтори, че е готов да откликне на всеки български треньор, който иска да научи нещо от него.

„Тренировките са отворени. Идваха някои треньори, но защо не са повече не знам. Може би знаят повече от мен, а и вие ги познавате по-добре”, коментира типично в свой стил Пини Гершон.