След глобата, която отнесе натурализираният Родерик Блекни, още един от американците с български паспорт може да бъде санкциониран, заради несериозно отношение към ангажиментите си към националния ни отбор по баскетбол. Настоящият играч на гръцкия Арис Кейдриън Кларк, който се сдоби с наше гражданство миналата година едновременно с Блекни, очевидно е сгафил пред държавния ни селекционер Пини Гершон.

Кларк се появи за подготовката на представителния ни състав преди европейските квалификации, но през цялото време се оплакваше от здравословни проблеми и не бе на разположение на старши треньора Гершон. Гардът обаче се е преобразил за клубния си тим Арис, непосредствено след като напусна българския лагер. Номерата му пред Пини и България изглежда няма да останат без последствия.

„Наше право е да започнем процедура по отнемане на паспорта му”, коментираха от родната баскет-централа по повод възможността Кейдриън Кларк да бъде наказан много по-сериозно от Блекни, но по всичко личи крайното решение ще е на самия селекционер.

Родерик Блекни, който стана първият американец носил екипа на страната ни в миналогодишните евроквилификации, олекна с 20 хиляди евро, заради неявяването си на лагер-сбора на националния ни тим това лято. Друг натурализиран американски баскетболист Ибрахим Джабер обаче свърши добра работа за мъжкия ни състав в битката за Евро 2009.

Освен тях тримата, с българско гражданство се сдоби и Кейзъл Уесън, който е играч на гръцкия ПАОК.