Пини Гершон продължава да доказва, че България и българският баскетбол са му на сърцето. Трикратният шампион на Стария континент с Макаби Тел Авив, който класира страната ни на Евро 2009 обяви, че ще използва премията, която ще получи, за да „осинови” един млад български талант за една година.

 

56-годишният израелец ще поеме пълната издръжка на въпросния играч, което включва, освен баскетболното му обучение, образованието му, храна, жилище и всичко необходимо. Това е част от идеята на Пини да селектира около 500 млади българчета, които показват потенциал и да ги събере да тренират и учат в София.

 

„Надявам се да остана, колкото се може по-дълго”, сподели Гершон в отговор на официалната покана на президента на федерацията Михаил Михов да продължи работата си у нас, да оглави баскетболно училище за млади таланти и да стане държавен треньор към родната централа.

 

„Целта е някои от тези момчета до пет години да са в националния. Ако е по-евтино, може на „осиновя” и повече от един играч. Дано повече хора с възможности да ме последват в този проект”, заяви Пини Гершон и се пошегува: „Като гледам колко скъпи автомобили паркират пред казината, явно трябва да застана отпред и да искам от влизащите да дадат част от парите, които залагат, за баскетбол.”

 

Мишо Михов пък коментира, че ръководството на федерацията ще положи усилия да защитава интересите на българските баскетболисти.