Старши треньорът на националния тим по баскетбол Пини Гершон получи лично наградата за Отбор на месец август в традиционната анкета на пресклуб "България".

Националите ни, които започнаха с три поредни победи в евроквалификациите, получиха 19 гласа на спортните редакции. На второ място с 5 гласа остана националният отбор на България по волейбол за мъже, който завърши на пето място на олимпийските игри в Пекин, а третата позиция с 4 гласа бе за националният ансамбъл по художествена гимнастика, който също се нареди пети в Пекин.

"Благодаря за тази награда от името на играчите, на треньорския щаб и на федерацията. Обикновено играчите получават подобни награди и в сряда видяхте, че те я заслужават. Лично за себе си искам да получа тази награда за месец септември, което означава, че сме се класирали за европейското първенство догодина. А може би ще трябва да изчакаме за това само два дни - ако Финландия победи Италия утре, ние ще получим наградата без игра. Класирането за европейско първенство ще бъде нещо чудесно за нас, за вас медиите и за всички фенове. За мен моментните резултати не са успех, успех ще бъде класиране на европейското първенство", каза Гершон.

Калоян Иванов вероятно ще се завърне в състава на националния отбор на България по баскетбол за мъже за предстоящите евроквалификации с Италия следващата сряда като гост и със Сърбия като домакин на 20-ти септември. Филип Виденов, който счупи костица на лявата ръка по време на победата над Финландия със 102:90 точки в сряда, със сигурност отпада.

Виденов е в България, а вчера ръката му е била гипсирана. Очаква се той да бъде извън игра поне един месец. Калоян Иванов пък се лекуваше от контузия на крака.

"Филип получи много нещастна контузия. В момента е в България, но няма да играе в оставащите мачове. Калоян Иванов ще се върне в игра, когато той пожелае. За нас е тежко да загубим двама толкова добри играчи", каза Гершон.

Националният селекционер сподели още, че би желал, ако отборът се класира за Евробаскет 2009, да остане в България и да се занимава с млади баскетболисти.