Националката Гергана Брънзова наследи сестра си Албена и получи приза за Баскетболистка Номер 1 на България за 2008-ма година на церемонията по повод 90-годишнината на този спорт у нас. 32-годишната състезателка на турския Фенербахче попадна и в символичният отбор на десетилетието в женския ни баскетбол.

„Искам да поздравя всички с празника 90-годишнината на българския баскетбол. За мен е чест да получа тези две награди и да ги споделя с треньорите и съотборничките ми, защото те са и техни. Годината беше добра за мен, но не успяхме да изпълним целта си с националния – да се класираме на Европейско първенство. Баскетболът е една игра, също като живота. Аз знам, че 100% давам всичко от себе си и се чувствам удовлетворена, но понякога се намесват и други фактори. Никога не съм отказвала националния тим, в зависимост в какво състояние съм, бих се отзовала пак, но смятам, че трябва да се направи една нова селекция. Трябва промяна. Ще бъде добре за българския баскетбол да се даде рамо на подрастващите. Аз бих помогнала. Не съм очаквала наградата и бях приятно изненадана. Споделям я с всички, с които съм работила и със семейството ми. Вълнението е голямо. Сестра ми се шегуваше и ми каза: „Нещо си се препотила”. Много моменти се връщат в съзнанието ми. Това трябва да се изживее”, коментира Гергана Брънзова.

На въпрос от какво се нуждае женския ни баскетбол в момента една от най-успелите българки в чужбина заяви: „Първото е желание и любов към спорта. Второ, трябва закон за спорта, защото това е една основа. И вече работа, работа и спонсори. Баскетболът е част от моя живот. На 32 години съм, а играя баскетбол 22. Смятам, че мога да дам на спорта и бих го направила.”