Георги Глушков е новият изпълнителен директор наБългарската федерация Баскетбол, единственият българин играл в НБА. Той заменя на поста на Иван Ценов, който стана заместник-министър в Министерството на физическото възпитание и спорта. Това реши днес Управителният съвет на Българска федерация Баскетбол на свое редовно заседание.

"За изпълнителен директор е назначен Георги Глушков, който е предложен и назначен лично от мен", каза след заседанието Михаил Михов, президент на родната централа. Председател на съдийската комисия е Иван Панов, а председател на треньорската комисия остава Росен Барчовски.

По точка първа, приемане на система и календар на държавното първенство за жени сезон 2009-2010, бе решено да се учреди национална баскетболна лига за жени, със сигурни четири отбора - Монтана, Дунав, Лукойл Нефтохимик и Стара Загора.

Останалите четири, подали заявка - Сливен, НСА, Славия и Миньор Перник, ще играят турнир преди началото на лигата и първите два отбора ще се класират за нея.

Женската лига ще бъде администрирана от ръководството на Националната баскетболна лига за мъже.

"Целта на женската лига е отборите да са максимално равностойни. Всички гаранции и глоби ще са на 50 процента от стойността, в която момента е мъжката баскетболна лига", каза още Михаил Михов.