Българският Лукойл Академик иска да играе във ВТБ Лигата. Това намерение вече бе изказвано от ръководството на „студентите“, а сега идва потвърждение от руска страна. Генералният директор на ВТБ Лигата Андрей Широков коментира пред „Советский спорт“, че българският клуб е изразил устно своето желание, но все още няма писмено заявление за това.

Възможността Лукойл Академик да играе в престижната регионална надпревара бе реална още през миналата година, когато шампионите имаха „уайлд кард“. „За Адриатическата лига не знам, но за ВТБ Лига беше напълно реално, но мачовете са неделя и понеделник. Имаше уайлд кард, която ни предлагаха, но кажете какво щяхме да правим, ако бяхме казали – да, без да сме проверили залите в София. Бяха съгласни дори на зала „Универсиада”. Този проект за ВТБ Лигата трябва да се коментира много от далеч и разговорите да започнат от декември за датите, за да знаем за следващата година кога ще играем. Разберете, че положението със залите в момента в София е тежко- двете зали, които могат да приемат тези отбори са Армеец и донякъде Универсиада“, коментира в края на 2012-а година спортният директор на „студентите“ Сашо Везенков, а през март тази година заяви: „Моето желание е да играем във ВТБ Лигата.“

Повече подробности по европейското участие на Лукойл Академик се очаква след край на сезона в България, тъй като в момента се играе финалният плейоф за титлата в родното първенство. „Студентите“ водят с 2-1 победи на Левски и четвъртият мач предстои в петък вечер в зала „Универсиада“.