Пак за баскетбол ще стане дума…

Опа, дали дочувам: “Айде стига с тоя баскетбол!” Ааа, не! Сезонът при мъжете може и да приключи, но дамите набират скорост. Нищо, че този път те не са с предимство. Да отдадем заслуженото на мъжете.

Та, шампионатът приключи снощи. Какво, какво? “Е, как вчера?”, пак ми се причува. “Финалът не беше ли миналия петък?” Е, да, ама не! Шампионът беше коронясан в петък, но снощи бе връчен бронзът… Малко странно, а? Или може би лек роден нюанс в схемата на първенството. Всъщност за това си има логично обяснение. Сблъсъкът за златото бе изместен за по-рано, предвид по-кратките полуфинални серии и необходимото време за почивка на баскетболистите. Да приемем, че това е бил адекватен ход. Поне според създалата се ситуация. И както се казва - да махнем с ръка и да продължим напред…

Напред към почивката!? И да, и не. Почивка за едни, за други - не толкова. Играчите и техните шефове. Първите си заслужиха ваканцията. Кой повече, кой по-малко. Също като вторите. Но за тях май е по-добре да не губят много време, а да действат! Или поне навреме да помислят сериозно какво искат от отборите си следващия сезон. И какво да променят…

Промени в подреждането на върха нямаше. Може би там на високото ветровете бяха по-силни от обикновено, но… само толкова.

Шампион пак е ЛукОйл Академик. И отново заслужено! Друг е въпросът дали конкуренцията беше недостатъчна или просто съперникът “изгуби много кръв” в опит да налучка верния път. Защото, ако не друго, то претендентът ЦСКА поне беше амбициозен. Много амбициозен! А това може и да не беше достатъчно, но със сигурност е обещаващо. Дали лидерите пак ще се спънат в същите препятствия или са научили урока си поне отчасти… Можем само да гадаем. Именно от ходовете им през лятото ще разберем.

В подножието битката бе страхотна. И понякога изпъстрена с разочарование. Не за друго, а заради пропуснатите шансове за някои. Най-вече за Левски и Балкан, които хвърлиха много сили в редовния сезон, а после изпаднаха от голямата четворка. Там се изкачиха Черно море и Спартак Плевен. Варненци взеха бронза и…глътка ценно самочувствие с него. Вярно, че отстъпиха крачка назад от миналата година. Трети са на финалната права, но… Онова “но”, което винаги изплува, когато не си първи… А във Варна едва ли забравят това.

Както и навсякъде другаде…