Обещание, че до края на тази седмица ще има отговор, дали братя Евтимови ще имат разрешение да играят за България, е получил изпълнителният директор на родната централа по баскетбол Иван Ценов от техническия директор на френската федерация. Ценов бе в Болоня на Финалната четворка на турнира Еврочалъндж, където триумфира италианският Виртус Болоня.

Братята Васил и Илиян Евтимови, синове на легендарния център на Левски Илия Евтимов имат френски паспорти, но имат желание да облекат екипа на България на предстоящото Европейско първенство в Полша. Такова е и желанието на националния ни селекционер Пини Гершон.

„За мен доста учудващо се бави отговорът на френската федерация. Знаете, че още по-миналата сряда изпратихме официално писмо и чакахме отговор, след като бяхме получили от президента на централата Иван Майнини устно уверение за това, че специално за Васко Евтимов няма да има проблем. Писмото е и за двамата братя. Аз лично се надявам, че може би това ги бави, че има някаква надежда да дадат разрешение и на Илиян, което ще бъде възможно най-доброто разрешение на случая. Имах възможност да се срещна в Болоня с Жан Пиер Давинченти, който е технически директор на френската федерация и е един от хората, който трябваше да даде мнението си. Той каза, че няма нищо напротив. Те говорят малко уклончиво, дали само за Васил, дали и за двамата, той каза, че няма против да се разреши този случай в наша полза. Увери ме, че до края на тази седмица ще получим този дълго чакан отговор”, сподели Иван Ценов пред Гонг след завръщането си от Болоня.

На въпрос дали ФИБА може да вземе решение без официалната позиция на Франция Ценов каза: „Страхувам се, че ако се вземе такова решение, то няма да е в наша полза и за това проявяваме то не е търпение, а просто няма какво друго да направим, а да чакаме решението на френската федерация. Във всички случаи ФИБА ще се съобрази с позицията на французите, защото става дума за промяна на националност и то за национален състезател.”

„Ще ми се да мисля, че забавянето е, защото не им е до това писмо. Те не могат да си представят, че за нас е толкова важен този въпрос и сигурно малко го подценяват. Все пак подготвят състав. Трябва да се класират на Европейско първенство и може би това не е нещо, което стои на дневен ред. Може би искат да съберат мнението на всички заинтересовани”, заяви още Иван Ценов.

Колкото до това дали старши треньорът на държавния ни състав Пини Гершон е информиран за развитието на случая изпълнителния директор на централата ни Иван Ценов коментира: „Той знае, че чакаме отговор. Това е единственото нещо, което за съжаление можем да му кажем. Пак повтарям мисля, че до края на седмицата ще изпратят отговор и ще удържат на думата си. Дано да е положителен.”