Българската федерация по баскетбол ще задейства официална процедура по изискване на правата на Илиян и Васил Евтимови да се състезават за българския национален отбор, съобщиха от родната централа. Отговорът с официално писмо от френска страна се очаква до края на седмицата, а вече са проведени разговори между ръководствата на българската и френската баскетболни федерации.

Очакваше се днес новият старши треньор на „петлите” Венсан Коле да вземе решение, дали ще използва Илиян и Васко в своя състав за допълнителните европейски квалификации, през които трябва да премине Франция. В случай, че се откаже от услугите им, и Френската федерация позволи, двамата българи ще могат да подсилят състава на Пини Гершон за Евробаскет 2009 в Полша. България си осигури директно място на финалите, след отлично представяне в пресявките миналото лято.

Участието на Илиян и Васил Евтимови в националния ни отбор сериозно ще повиши шансовете за преминаване на групата, в която „трикольорите” ще играят с домакина Полша, Турция и Литва. Според запознати, към момента шансовете на по-големия брат – центъра Васко Евтимов, да бъде освободен от френска страна, са по-сериозни.

В момента Илиян Евтимов се състезава в един от силните елитни немски отбори - Дойче Банк Скайлайнърс, докато Васко лекува травма в петата в САЩ.