Ръководството на Лукойл Академик обяви, че Филип Виденов е избран за посланик на „Спешъл Олимпикс“ в България. Бившият капитан на националния отбор става лице на Европейската седмица на организацията у нас (27-и ноември – 6-и декември).

35-годишният лидер на шампионите, който тази есен се завърна да играе в родината, прие на драго сърце поканата да оглави благотворителната инициатива. В четвъртък (26-и ноември) от 11.30 часа в Пресклуб България Виденов ще участва в специална пресконференция по темата. На нея се очаква да присъства и Константин Папазов – президент на Левски и шеф на НБЛ този сезон.

Това е 11-то издание на Европейската баскетболна седмица на „Спешъл олимпикс“ като за десета поредна година организацията ще си партнира с родната федерация по баскетбол, както и с Националната баскетболна лига. 

Всички отбори от НБЛ при мъжете ще носят върху своите екипи лентички в подкрепа на каузата спортът да бъде достъпен за всички, включително за децата и хората със специални нужди.

Лентичките ще бъдат с надпис „Аз подкрепям Спешъл Олимпикс България“. 

Очаква се кампанията да продължи в следващите два кръга на НБЛ като в нея да се включат над 200 баскетболисти, треньори и деятели в страната.

Целта е да се подобрят условията за спорт на българите с интелектуални затруднения като баскетболните зали отворят врати за тях, така, както за всички останали момчета и момичета, които обичат тази игра, съобщиха от пресслужбата на Лукойл Академик.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS


Баскетболът е третият най-популярен спорт в движението „Спешъл Олимпикс“ с близо 100 000 практикуващи го в цяла Европа. На 2-ри декември 2005 г. българската федерация по баскетбол е сред първите наши спортни организации, присъединили се към Декларацията за достъп до спорт за всеки, който желае да тренира, да бъде поощряван и подкрепян да изразява своите постижения, да споделя своите дарби и приятелства в местните общности.

Ежегодното събитие включва близо 20 000 спортисти на Стария континент, 5000 доброволци и семейства, участващи в повече от 200 събития, включително 20 национални турнира, в 32 европейски държави. Баскетболната Евролига подкрепя Европейската баскетболна седмица чрез програмата „One Team”, посвещавайки на „Спешъл Олимпикс“ мачовете от Евролигата в края на този месец и през първата седмица на следващия.