Исландецът Олафур Рафнсон е новият президент на европейската федерация по баскетбол след гласуването на представителите на 51 национални централи на генералната асамблея на ФИБА-Европа в Мюнхен. Рафнсон надви своя конкурент- турчина Тургай Демирел, печелейки вота на 32 от въпросните 51 члена.

„Трогнат съм от подкрепата, която бе дори по-голяма отколкото очаквах”, коментира Рафнсон след избора си и добави: „Да бъдеш президент на ФИБА-Европа е голяма отговорност и тежката работа започва едва сега.” Рафнсон е бивш играч и треньор по баскетбол, който е член на Борда на ФИБА-Европа от 2006-та година и е президент на Националния олимпийски комитет на Исландия. Мандатът му е до 2014-та година.

В Борда на евроцентралата влизат общо 24 човека, сред които отново няма български представител, въпреки надеждите на президена на родната баскетболна федерация Михаил Михов, който обяви през изминалата седмица, че страната ни ще предложи кандидатурата на Елеонора Рангелова за член на УС на ФИБА-Европа.

Новото ръководство на европейската федерация пък номинира Иван Маинини за следващ президент на ФИБА. Французинът победи Джордж Василакопулос начело на световната баскетболна централа след като събра 31 от 51 гласа. Според ротационния принцип настоящият президента на ФИБА Боб Елфинстон от Австралия, чийто мандат изтича тази година, трябва да бъде наследен от представител на Европа. „Това е фантастичен резултат, защото аз съм посветил живота си на баскетбола и се надявам, че играта ще продължи да се развива”, коментира Маинини.