Евролигата изигра лоша шега на Лукойл Академик, часове преди жребия за квалификациите в най-силния клубен турнир по баскетбол в Европа. Без обяснения, шефовете на Евролигата направиха ново разпределение на урните за жребия, и дадоха на българския шампион само две опции за съперник в първия кръг на пресявките - най-добрите отбори в квалификациите - УНИКС Казан или Канту.

Късно тази вечер, по-малко от 24 часа преди жребия, на представителите на отборите в квалификациите бе оповестено, че има ново разпределение по урни, и те вече не са две, а четири. Осемте отбора са разделени по два в урна.

Лукойл Академик и Улм са в последната, четвърта, и могат да срещнат в първи кръг само отборите от първа - УНИКС и Канту. Тимовете от втора и трета урна ще се срещнат помежду си - Нимбурк и Льо Ман, срещу Оостенде или Донецк.

Така двата големи фаворита УНИКС и Канту ще могат да се срещнат чак на финала в квалификациите, а само първият в турнира получава място в редовния сезон на Евролигата.

Мачовете започват на 25 септември, а квалификационният турнир ще се проведе в Дезио, където Канту играе мачовете си в Евролигата.

Макар Канту да е домакин, и да играе много силно в последно време, е част от светлите страници в историята на Лукойл. "Студентите" имат две победи срещу италианците, в сезон 2004/05 на УЛЕБ Къп, в груповата фаза, и двете доста драматични. У дома Лукойл би със 78:75, а по-рано в Италия се наложиха след продължение със 111:108. В същата година Лукойл прескочи групите и игра осминафинал в турнира.