Десет от всичките 13 отбора, които се пускат в първите квалификации за Евробаскет 2015-а година стартират битката довечера. Груповата фаза започва на разменено гостуване, а после победителите ще продължат към полуфиналите, които също ще се играят в два мача. Победителят от група А ще се срещне с първия от група С, а победителят в група В с този от група D. Победителите в двата полуфинала ще се срещнат в последен спор, също на разменено гостуване и по-добрият ще се класира още това лято за Европейското първенство в Украйна през 2015-а година.

В група А България гостува на Румъния, а Исландия почива в първия кръг и ще започне участието си в неделя. На хартия, България и Исландия са фаворити в групата, но треньорът на Румъния Марчел Тентер е оптимист за успех на тима му като домакин в четвъртък вечер. Двубоят Румъния- България е от 17.45 часа.

„Групата е тежка, но ние сме уверени в силите на нашите играчи. Подготвени сме добре и мисля, че сме готови на изненади. Съперниците ни са много неудобни. България израстна в последно време, а Исландия беше и остана непредсказуем отбор. Сигурен съм обаче, че с подкрепата на феновете в Констанца, ние можем да победим”, казва Тентер.

В група В Холандия играе с Естония довечера, а Португалия стартира в неделя. В група С има четири отбора, така че срещите са: Швейцария - Дания и Австрия - Люксембург. В група D Беларус излиза срещу Унгария, а Словакия ще трябва да почака до неделя за първия си мач.

Груповата фаза в евроквалификациите приключва на 16-и август. Полуфиналите са на 22 и 25 август, а финалите на 29 август и 1 септември, само дни преди началото на Евробаскет 2013 в Словения.