Евроинс Черно море записа победа при гостуването си на Черноморец в оспорван мач от 12-ия кръг на НБЛ. Двата отбора извършваха доста грешки, но въпреки това мачът беше доста равностоен и интересен. Домакините от Бургас имаха минимална преднина през цялата продължителност на първото полувреме, но след почивката варненци взеха нещата в свои ръце и се поздравиха с победата със 76-63. Те вече имат актив от 5 успеха и 7 загуби, а Черноморец е с 3 победи и 9 поражения, съобщи bgbasket.com.

Срещата започна с много грешки и за двата отбора, като те не успяха да си вкарат кош повече от 2 минути. Бързо обаче Васил Кьосев наниза две последователни тройки и по този начин изведе варненци с 6 точки напред. След като отборите си размениха по един кош, таблото показваше резултат 8-2 в средата на първата част. Кьосев продължи със силната стрелба, а домакините бяха много разконцентрирани в началните минути на срещата. За тях на терена не беше Прийст Лодърдейл, който пропусна мача, но въпреки това тимът успя да се приближи само на 2 точки от съперника при 8-10. Минутите до края на частта бяха много оспорвани, а домакините обърнаха резултата след силна игра и поведоха със 17-15.

Отборите продължиха борбата си за надмощие и в началото на следващата част, като отново извършваха доста грешки и за 2 минути си бяха разменили по един кош. Двата тима бяха много равностойни и след нова размяна на кошове малката разлика в полза на Черноморец се запази. Точно 6 минути преди почивката тимът водеше с 24-21. До момента отборите бяха много равностойни, а мачът се очертаваше да бъде дерби. Близо 4 минути преди края на полувремето разликата беше само точка при 26-27 в полза на домакините. При опит за забивка на Николай Колев на Цветелин Иванов беше отсъдено неспортсменско нарушение и така варненци отново бяха само с точка назад. След нова поредица от грешки завърши и слаборезултатната първа половина на мача при 31-28 в полза на Черноморец.

Темпото на игра се запази и в началото на третата десетка. Асен Саралийски вкара един наказателен удар за домакините, но след това Пламен Алексиев върна тройка и отново разликата беше само точка в полза на бургазлии. В следващите минути варненци записаха много добра серия и успяха да вземат водачеството, излизайки напред с 39-34. Те продължиха със силната игра и увеличиха преднината си до 8 точки при 43-35, а Кьосев я направи двуцифрена за 45-35. Черноморец отвърна с тройка, но варненци продължаваха да са силни и поддържаха аванса си от десетина точки. След края на частта резултатът вече беше 55-41 в тяхна полза.

В началото на заключителната десетка бургазлии успяха да намалят разликата на 10 точки, след като накараха противника да сгреши с първите си атаки. Варненци обаче веднага реагираха и след две контраатаки възстановиха аванса си, а скоро увеличиха преднината си до 16 точки. Въпреки опитите за обрат на баскетболистите на Дечо Коешинов, варненци бяха стабилни и запазиха комфортния си аванс от 16 точки. До края на срещата не се случи нищо интересно и варненци записаха втория си успех за сезона срещу този противник, правейки резултата категоричен – 63-76.

В следващия кръг Евроинс Черно море ще гони нов успех като гост срещу Ямбол, а Черноморец гостува на Спартак Плевен. Срещите са на 8-и януари (събота).