С минута мълчание в памет на загиналите българи в Охридското езеро ще започне 36-то Европейско първенство по баскетбол в Полша. Родните национали излизат срещу домакините в мача на откриването от 19 часа и 15 минути българско време, за да търсят първа победа на шампионата от 20 години насам. На техническата конференция снощи бе решено българските баскетболисти да излязат с черни траурни ленти на червените си екипи.

Въпреки всичките си старания, организаторите на турнира във Вроцлав все още имат доста неща за довършване в столетната зала „Стулеция”. Съоръжението, което е и паметник на ЮНЕСКО, е в процес на реставрация, но въпреки това приема не само Евробаскет, но и шампионата на стария континент по волейбол за жени по-късно този месец. Тържествената церемония по откриването на първенството днес ще стартира точно час преди първата среща.

Абстрахирайки се от условията в залата, българските баскетболисти демонстрираха чудесно настроение на вчерашната си тренировка. Единственият проблем за Пини Гершон бе травмата на Деян Иванов в гърба. Крилото обаче ще играе, дори ако се наложи да му се сложи сериозна доза обезболяващи инжекции, заяви снощи селекционерът на България. За Гершон това ще е дебют на Европейско първенство, както и за няколко от състезателите на нашия тим – Васил Евтимов, Божидар Аврамов, Чавдар Костов и натурализираният гард Ърл Роулънд.

Снощи официално бе обявена и групата от 12 баскетболисти, на които ще се разчита за срещите, като от нея отпаднаха Тенчо Банев и Асен Великов.

Всички звезди на Полша са на линия за двубоя с България, въпреки че на вчерашната тренировка Мачей Лампе за кратко бе извън строя след неприятно падане. Вероятната петица на треньора Мули Кацурин включва именно Лампе, НБА звездата Марчин Гортат, Михал Игнерски, Кжищоф Шубарга и американеца с полски паспорт Дейвид Лоугън.