Етичната комисия наложи наказание „публично порицание” на две от замесените лица в скандалния мач от четвъртфиналите на родното първенство между Евроинс Черно море и Рилски спортист в Самоков Асен Христов и Борислав Чилингиров.

Дневен ред на заседанието бе следният:
1. Доклад на дежурния представител г-н Иван Бакърджиев на срещата от НБЛ Рилски спортист - Евроинс Черно море на 08.05.2011 г. в град Самоков: „Техническото лице /секретар, представляващ БК/ Борислав Чилингиров през времетраене на цялата среща зад съдийската маса отправяше груби нападки към съдиите, като с тях показваше запалянковщина и пълно непознаване на баскетболния правилник. Въпреки моето настояване, той не бе отстранен от подиума зад секретарската маса”.


2. Интервю с г-н Асен Христов – президент на Евроинс Черно море, публикувано от Gong.bg
„......., но аз с българския баскетбол, в това му качество, приключих”.
„....... във Варна не получаваме нищо, а една шайка си разпределя парите, които се получават от нас”.
“…… още един път казвам – докато тези хора са в българския баскетбол, аз съм приключил с него”.


Комисията проведе заседание по точка 1 в състав: Иван Евстатиев, Диана Брайнова и Станко Стоянов, и по точка 2: Иван Евстатиев, Людмил Нейков, Диана Брайнова и Станко Стоянов.


Решения:


1. След като се запозна с доклада и изслуша обясненията на г-н Борислав Чилингиров, на основание чл. 2, ал. 2, т. 2 и т. 3 и чл. 8, т. 7 от Кодекса за етично поведение и във връзка с чл. 13 от Правилника за дейността на комисията, наказва г-н Борислав Чилингиров с публично порицание.


2. На основание чл. 2, ал. 2, т. 2 и чл. 8, т. 1 и т. 7 от Кодекса за етично поведение и във връзка с чл. 13 от Правилника за дейността на комисията, наказва г-н Асен Христов с публично порицание.