София - Европейска столица на спорта и БК Славия организират за първи път Международен турнир по баскетбол за кадетки в памет на легендарната българска баскетболистка "Ваня Войнова". Събитието ще се проведе Този уикенд, от 3 до 5 март, в зала "Триадица".

Дебютното издание на надпреварата събира много силни отбори, представители на престижни европейски школи на нации с традиции в този спорт: Озона(Испания), Санга(Италия), Радивой Корач(Сърбия) и домакините от Славия. Участват състезателки до 16-годишна възраст, отборите се срещат по системата всеки срещу всеки, първите два тима играят финал, останалите ще спорят за третото място.

"Турнирът е отлична възможност за младите български баскетболистки да премерят сили с отбори от водещи нации в световния баскетбол. Призоваваме столичани и гостите на града да подкрепят през уикенда българките и да се насладят на качествени мачове. Очаква се турнирът в зала "Триадица" да бъде много силен и се надяваме да се превърне в традиционен, защо не и с повече тимове. Това е едно от деветте събития в програмата на София 2018, които се организират за първи път през тази година, календарът включва общо близо 50 спортни прояви. Столична община продължава и Програмата за финансиране спортните клубове и най-вече на детско-юношеските им школи", заяви на пресконференция Елен Герджиков, председател на СОС и на София - Европейска столица на спорта.

В емоционално изказване пред представителите на медиите Росен Барчовски благодари на организаторите на турнира в памет на неговата майка. "Дано така повече от младите се запознаят какво са означавали имената на Ваня Войнова като спортист и на баскетболен клуб Славия като престиж в Европа", каза Росен Барчовски.

Президентът на БФБаскетбол Георги Глушков не скри задоволството си от факта, че след дълги години пауза, най-накрая у нас се организира престижен турнир в женското направление, при това с участието на много силни отбори.

"Ваня Войнова е икона в историята на българския спорт и ще направим всичко възможно този надпревара да стане традиционна и да се разрасне", заяви Глушков.

"София - Европейска столица на спорта е много силен стимул и аз благодаря на хората, които спомогнаха да осъществим този турнир. В тази връзка работим заедно за кандидатурата на София за Световно първенство за юноши до 17 г., дано да получим доверието да приемем подобен глобален форум", допълни още президентът на БФ Баскетбол.


Програма на турнира:
3 март, петък:
17:00 Корач (Сърбия) - Озона (Испания)
18:15 Откриване на турнира
18:30 Санга (Италия) - Славия

4 март, събота:
9:00 Корач - Санга
10:30 Озона - Славия
17:00 Санга - Озона
18:30 Славия - Корач

5 март, неделя
9:00 Мач за трето място
10:00 Финал
12:00 Награждаване и закриване на турнира

Ваня Войнова е легендарна баскетболистка, носителка с отбора на Славия на купата на европейските шампиони през 1959 и 1963 година. Участва на три световни първенства, като през 1959 г. в Москва българският отбор печели сребърните медали, а Войнова е обявена за най-добър център. Има и бронз от Перу през 1964 г. Определена е за баскетболистка номер 1 на Европа през 1958 г. когато българките печелят златен медал на Европейското първенство в Лодз (Полша).

Тя е и сребърна медалистка от Европейския шампионат през 1962 г. в Мюлуз. Носителка е на 12 последователни републикански титли (1953-1965 г.), първият Спортист номер 1 на България през 1958 г. в анкетата на в. Народен спорт. През 2001 г. Войнова е приета посмъртно за почетен член на "Залата на славата" в Ноксвил, Тенеси, САЩ. /БТА