Управителният съвет на българската федерация по баскетбол реши освен създаването на Национална баскетболна лига да процедира с Държавно първенство за мъже – А група по следния начин:

1.Отборите, заявили участие, се разделят на Западна и Източна група подобно на настоящия сезон.

2.Отборите играят за победител на А група като не се срещат с отборите от Националната баскетболна лига, но имат право да участват в турнира за Купата на България.

3.Половината от записаните състезатели в тимовия лист за всяка среща от първенството трябва да са на възраст под 25 години.

Създава се Младежка лига и Държавно първенство за юноши:

1. Най-добрите 8-10 отбори за юноши (17-19г.) играят вместо междуобластно първенство в Младежка лига.

2. Определен брой от участващите отбори се избират по ранкинг от последните 3 години, друга част от местата се заемат след евентуален квалификационен кръг.

След разменено гостуване и евентуално турнир за финална четворка се определя победител на Младежката лига. Първите 6 отбора от лигата отиват да играят директно на финалите за юношеското държавно първенство. Другите участници в лигата участват на зонално първенство.

3. БФБ поема съдийските разноски и транспорта на отборите.

Състезателите, участващи в лигата ще могат да участват и в срещите на мъжкия отбор на съответния клуб.

Целта на създаването на Младежката лига е да се играят много по-равностойни срещи като между отборите в лигата така и между отборите на по-долното ниво, които ще участват в междуобластното първенство.

При жените Държавно първенство за жени– А група ще се провежда по допълнително уточнена система. Втората дивизия отпада и се създава -Баскетболна лига за девойки и Държавно първенство за девойки. Най-добрите 6-8 отбора за девойки (17-19г.) играят вместо междуобластно първенство в Баскетболна лига за девойки.

Определен брой от участващите отбори се избират по ранкинг от последните 3 години, друга част от местата се заемат след евентуален квалификационен кръг.

След разменено гостуване и евентуално турнир за финална четворка се определя победител на Баскетболна лига за девойки. Първите 6 отбора от лигата отиват да играят директно на финалите за държавното първенство за девойки. Другите участници в лигата участват на зонално първенство. БФБ поема съдийските разноски и част или целия транспорт на отборите. Състезателките, участващи в лигата ще могат да участват и в срещите на женския отбор на съответния клуб. Целта на създаването на Баскетболна лига за девойки е да се играят много по-равностойни срещи като между отборите в лигата така и между отборите на по-долното ниво, които ще участват в междуобластното първенство.