Черни облаци надвиснаха над българския шампион Лукойл Академик, пише sportline.bg. Ден, след като клубът сам отклони поканата на УЛЕБ за участие пети пореден сезон в турнира на Юрокъп, гръмна втора, още по-сериозна бомба.

Ръководството на Лукойл Академик е осъдено във ФИБА от бившите си играчи Стевин Смит и Ненад Джорич. Двамата напуснаха България още преди две години, но не получили дължимото по договорите си. Общата стойност, с която сега Международната централа по баскетбол притиска Лукойл да преведе на американеца и на сърбина надхвърля $ 300 000. В Лукойл няма да стоят със скръстени ръце и ще обжалват в Лозана.

Арбитражният трибунал заставя шефовете на седемкратните поредни първенци на страната да изплатят със задна дата на някогашния плеймейкър на Вашингтон и Далас от НБА Стевин Смит (б.а. той е избран от Булетс под №34 във втория кръг на драфта през 1994 г.) общо $ 183 033. От тях $ 168 833 са парите, които клубът дължи по договор на играча за заплати. Тази сума обаче е натоварена от ФИБА с още 5% такса. Компенсацията по неизпълнение на контракта на американеца е $ 5200. Разходите, които Смит е посрещнал в хода на делото и хонарарите, които е броил на адвокатите са $ 9000. Те също трябва да се погасят от Академик.

Арбитражът санкционира Лукойл да погаси на сърбина Джорич $ 96 537 и 5% върху сумата за заплати, $ 3850 компенсация и $ 1500 като разходи за делото. Общата сума, на която бившият гард не само на студентите, а преди това и на Ямболгаз се надява да получи е $ 101 887.

Смит и Джорич бяха селектирани за сезон 2007/2008, когато начело на Лукойл застана Желко Лукаич. Американецът бе взет за титуляр на позиция "едно", а сърбинът за негов заместник. Клубът подписа гарантирани договори с тях, което може да се окаже и най-сериозна пречка при обжалването.

Смит дойде в България след година в А2 в Италия с екипа на Скафати. От добрата му форма при появата у нас нямаше и следа. С наднормено тегло и с болки в двете колена, които не му позволяваха да бъде пълноценен. Екстра килцата си гардът се опита да обясни с факта, че грижите по трите му деца през лятото в САЩ са се паднали на него и докато те похапвали в "Макдоналдс" се налагало да им прави компания. Но да тренира почти нямал време. Най-ярката случка с участието на Стевин от периода в Академик си остава тази със свалката в самолета към Латвия. По време на полета на студентите от Прага към Рига за първия им мач от УЛЕБ Къп срещу АСК Рига плеймейкърът се заплесна по двуметрова балтийка. Той не се смути от очевидно по-високия ръст на мадамата и я атакува със саморъчно написани с химикал върху листчета хартия съобщения. Латвийката обаче не трепна пред чара на Смит и го отсвири още след кацането. В двубоя Стевин бе трагичен, а Лукойл удари в десетката, довеждайки за негов заместник Уили Дийн.

Джорич също бе контузен и въобще не успя да се възстанови, за да помогне на Лукойл. Първоначално Лукаич възлагаше на него адски надежди, но още в подготовката взе да бърчи чело. Стевин Смит не бе планиран в първоначалната селекция, където основен гард на тима бе Антонио Бъркс. След наказанието от година без право на официални срещи, което ФИБА му лепна, заради преждевременното и самоволно напускане на Цървена звезда, студентите бяха принудени да потърсят заместник.

Дела в Арбитража на ФИБА от половин година и повече има депозирани за разглеждане и по скандалните случаи между ЦСКА на пирамидалния президент Георгиос Стерянопулос и бившите лидери на червените Георги Давидов и Людмил Хаджисотиров.