Младите таланти Христо Захариев и Александър Гогов вече са баскетболисти на мъжки тим на Левски. Двамата се разбраха с ръководството на „сините” само ден преди да заминат на Европейско първенство за юноши до 18 години, Дивизия А, което започва в петък в Мадрид.

Христо Захариев, който игра в Спартак МВР през изминалия сезон, предпочете предложението на Левски пред офертите на Лукойл Академик и ЦСКА. В тима на „сините” той ще се събере с двамата си братя, които играят при момчетата (до 14 години) – близнаците Милен и Тодор Захариеви.

196-сантиметровият Христо Захариев натрупа сериозен опит при мъжете миналия сезон, когато бе сред основните играчи на Спартак МВР. Атакуващият гард е роден през Октомври 1990 година и е смятан за един от най-обещаващите таланти в страната. За средно по 19 минути на игрището, Захариев записваше по 10.42 точки и 4.47 борби на мач.

Както Христо Захариев, така и Александър Гогов идва от баскетболно семейство. 195-сантиметровият Гогов е гард и е юноша на Левски и навърши 18 години само преди дни. През миналия сезон той се окичи с бронзовите медали в първенството за тази възраст. За 28.8 минути средно на мач той бележеше по 8.2 точки и вземаше по 2.6 борби.

Тази вечер цялото ръководство на Левски изпрати националния отбор до 18 години за Евро 2007 в Мадрид. Избраниците на Юлиан Аладжов, сред които са Захариев и Гогов, заминаха за испанската столица, където ще имат тежката задача да се борят с Гърция, Турция и Израел в предварителна група В.

С привличането на Захариев и Гогов в мъжкия състав на Левски, ръководството на отбора продължи налагането на млади баскетболисти в тима. Политиката за утвържаване на таланти вече носи дивиденти на „сините”, които могат да се похвалят, че разчитат предимно на играчи „собствено производство”.