Два елитни отбора напуснаха борбата за Купата на България по баскетбол още в първи кръг, след като бяха отстранени от втородивизионни тимове. Реваншите на двубоите между Ямбол и Балкан, и Сливен и Черноморец бяха изключително оспорвани, но в крайна сметка за втори кръг се класираха Балкан и Черноморец.

Другите две двойки от първата фаза бяха без съществена интрига, като Рилски спортист победи Славия Термострен със 106:75 (в първия мач 103:51), а Евроинс Черно море се наложи срещу Дунав 2007 с 89:57 (в първия мач 81:75). Видабаскет се класира, след като съперникът му ЦСКА не се яви и бе присъдена служебна победа.

Ямбол победи Балкан Ботевград със 70:67, но това бе недостатъчно да стопи огромното изоставане от 19 точки от първия мач, завършил с успех за Балкан с 97:78. Съвсем очаквано, днешният реванш бе изключително интересен и много оспорван. В пълната зала „Диана” домакините на моменти се доближаваха до мечтаната разлика, като натрупваха аванс от 17-18 точки, но силите на състава не стигнаха до края. След три силни четвъртини, момчетата на Иван Чолаков рухнаха в последната и накрая се поздравиха само с почетна победа.

Станислав Говедаров се реваншира на Ямбол, след слабия мач в Ботевград, и бе най-добрият за своите тази вечер. Гардът завърши с 27 точки, пет борби и пет асистенции, като вкара пет тройки, но се опита от далечната линия цели 13 пъти. Добри изяви имаше и Павел Маринов, приключил с 16 точки и шест борби.

Най-резултатен в мача, както и в първата среща, бе Йордан Бозов с 28 точки и пет борби. Обичайният лидер на Балкан Атанас Радев отново бе господар в подкошието, като записа в актива си 16 точки и девет борби.

За разлика от съседите, Сливен дори не успя да вземе победа в тазгодишното издание на турнира, и загуби за втори път от Черноморец, днес с 85:89. Първата среща приключи при 77:71 за бургазлии. Двата състава си размениха по две части от мача, като редуваха силни със слаби изяви.

На полувремето Сливен имаше преднина от две точки и продължи да трупа, като на моменти изглеждаше, че ще успее да пречупи коравия тим на Черноморец. Гостите обаче изиграха много добра последна четвърт, с която си осигуриха крайния успех и класиране напред.

Двама баскетболисти на Сливен завършиха с дабъл-дабъл – Тодор Тенев с 28 точки и 11 борби, а Цецо Бенчев добави 23 точки и 11 борби, към които добави и седем асистенции. Петрослав Зафиров, пристигнал при сливналии само преди дни от състава на Левски, също бе на ниво – с 18 точки за 20 минути игра.

За победителите от Черноморец Димитър Рошманов вкара 29 точки, плюс четири борби и пет асистенции. Той бе почти безгрешен при стрелбата си, като реализира 10 от 13 опита за кош от средно разстояние, и 9 от 9 от фаула. Пет тройки пък наниза съотборникът му Димитър Георгиев, завършил с 26 точки и седем борби.

На четвъртфиналите ще се срещнат:

Лукойл Академик - Видабаскет

Левски - Черноморец

Спартак Плевен - Евроинс Черно море

Рилски спортист - Балкан

Срещите са на 12-ти март.