Два български отбора могат да стартират в първото издание на подготвяната Балканска баскетболна лига. За планираното международно състезание се говори от месеци, но очевидно работата на организаторите върви с пълна сила.

Поредните преговори по оста организатори – ръководство на ФИБА-Европа се проведе в Лимасол този уикенд по време на Финалната четворка на Еврокупата. Провеждането на финалите на тази европейска надпревара в Кипър бе добра възможност за инициаторите на Балканската лига да се срещнат и разговарят с босовете на ФИБА-Европа Джордж Василакопулос и Нар Занолин.

Сигналите до момента са, че най-вероятно Балканската лига ще стартира във формат от 10 отбора от 5 балкански държави – България, Македония, Сърбия, Румъния и Гърция, които ще имат по два представителя. Желанието на организаторите в състезанието да се включи и Турция, но все още няма официално потвърждение по информация на вестник „Македонски спорт”. Възможно е преговорите между УЛЕБ и ФИБА-Европа да се отразят, тъй като предстои промяна във формата на повечето европейски клубни турнири.

Латвийският Баронс /Рига/ пък е новият носител на Еврокупата на ФИБА след като снощи в Лимасол победи във финала с 1 точка белгийския Дексиа Монс с 63:62.