Баскетболистките на "Дунав 8806" отпътуваха днес за Бургас, където утре започват финалната серия от плейофите в НБЛ за сезон 2014/2015 срещу местния "Нефтохимик 2010".

Това е четвърти пореден и общо седми финал за последните осем години, който русенския отбор, носещ името на голямата европейска река, ще играе в дамския баскетболен елит в България. В 5 от случаите битките са именно между тимовете от Русе и Бургас, като в тях три пъти крайни победителки са били дунавки, а на два пъти златните медали са отивали към Южното Черноморие.

Първият мач от финалите за сезон 2014/2015 е от 18 ч. в зала "Бойчо Брънзов" на 23 април, а вторият стартира 24 часа по-късно. След това серията се мести в Русе. Интересът към срещите на 27 и 28 април от 18 ч. в зала "Дунав" и към евентуалния пети двубой е особено голям, като дори и Българската национална телевизия е заявила прякото им излъчване.

"Настроението е добро. Доволни сме от това, че играем за четвърти пореден път на финал. Трудно се контролира един отбор от началото на сезона до края, а да не говорим за четири поредни години да се бориш с всички препятствия - съперници, контузии, финансови проблеми, селекции. Ние успяхме, а сега трябва да направим така, че да спечелим. Мачовете са три, които искаме да спечелим и още в първия ще опитаме да направим играта, за която сме се готвили срещу "Нефтохимик 2010", сподели преди отпътуването на отбора за Бургас треньорът Георги Божков.

"Доста финали сме изиграли. Подготовени сме. Настроението е много добро. Най-важното е, че и всички момичета са здрави. Надяваме се да имаме отново подкрепата и на нашите фенове, въпреки че първите мачове не са в Русе", сподели капитанът на дунавки Зорница Костова.

За нея този финален сблъсък ще е с по-особена стойност, тъй като преди 7 години дойде в Русе именно от Бургас.

"През този сезон "Нефтохимик 2010" направи много добра селекция. Имат много равностойни състезателки. Надявам се обаче, че ще се справим с техните силни страни и ще излезем победителки. Ще ни е трудно, но и тогава ще е по-сладко. Освен това и мачовете с този отбор винаги имат особен заряд. За мен в личен план също, защото аз преди това 7 години съм била в Бургас, а сега ми е седмия сезон в Русе", коментира още Костова.