Наталия Топалова-Шопова наниза 22 точки и направи шест успешни борби за отбора на Дунав Еконт, който в собствената си зала постигна забележителен обрат и се наложи с 83:75 (17:20, 20:23, 25:17, 21:15) над Лукойл Нефтохимик в първия мач от финалния плейоф в Държавното първенство по баскетбол за жени.

Вероника Бортелова добави 20 точки и имаше основен принос за обрата, а Даниела Петева завърши с 22 точки и четири борби. За загубилите гости от Лукойл Нефтохимик най-резултатна бе Олена Самбурска с 26 точки, докато Даниел Крачър добави 16 точки и осем борби.

Първата четвъртина започна равностойно, като до самия край двата отбора бяха равни. При 16:16 и 1.32 минути преди края обаче Дунав поведе с кош от линията за нарушение чрез Наталия Топалова-Шопова, но гостите от Бургас отбелязаха 2 поредни коша за крайното 20:17 в своя полза благодарение на точната стрелба на Олена Самбурска и Неда Дурич.

Лукойл запази формата си от края на първата част и през втората, като разликата на моменти стигаше до 11 точки в полза на гостите. Дурич продължи силното си представяне и подпомагана от Даниел Крачър спечели разлика от шест точки в самия край на втората четвъртина при 43:37. Лукойл не си осигури победата още на почивката единствено благодарение на добрата игра в защита и атака на Ана Римпова и Зорница Костова.

След полувремето домакините излязоха амбицирани да заличат разликата, но успяваха единствено да я запазят до последните минути на третата четвъртина. Тогава обаче Вероника Бортелова вкара два пъти поред от зоната за две точки, а 1:27 минути преди края наниза и тройка, с която даде аванс от точка на Дунав, нараснал на две при 62:60 в края.

Цели 2.15 минути след началото на последната част двата отбора не успяха да си отбележат точка, но точно тогава Олена Самбурска изненада домакините с две точни стрелби от зоната за две точки и обърна резултата в полза на Лукойл. Топалова-Шопова и Даниела Петева с три точки обаче отново дадоха преднина на Дунав, заличена при 68:68 от Даниел Крачър и основно от Лори Неро, която наниза стрелба за две точки и един изстрел от бялата линия за нарушение.

Равенството бе разбито от свободен удар на Крачър, но в последвалите минути до края Петева и Бортелова вкарваха кош след кош за домакините от Дунав, които след последната сирена на мача се поздравиха с победа от 83:75.

Шампионът на България при жените ще бъде определен от финална серия от 5 мача, която спира при три победи за един от двата отбора. Дунав има предимство от 1:0 и може да покачи аванса си във втората среща между двата отбора, която ще се играе утре, петък, отново в Русе.