Отборът на Дунав Еконт е първият финалист в турнира за купата на България за жени. В спортната зала в Стара Загора пред повече от 500 зрители възпитаничките на Георги Божков победиха домакина Берое 07 със 76:62 (22:19, 20:13, 15:14 19:16).

Тимът от Русе, който е лидер в първенството, доминираше и не изпусна инициативата през целия двубой.

На почивката русенки се оттеглиха с 10 точки аванс при 42:32 и до голяма степен предреши изхода на срещата. След почивката Берое все пак се опита да стопи пасива, но това се оказа трудна задача за момичетата на Стефан Михайлов. Дунав продължаваше да поддържа разликата, която в 34-та минута достигна до 18 точки при 68:50, информира БТА.

Три минути преди края след тройка на американката Латаша Байерс домакините намалиха на 62:70, но за повече нямаха сили. Най-резултатна за победителките от Русе беше Шаръл Алън с 16 точки. Наталия Топалова и Даниел Бъргин добавиха по 12.

За тима на Берое Байерс се отличи с 20 точки и 6 борби, а капитанката Ралица Нанева завърши с 11 точки.

"Водихме през цялото време, но съм по-доволен от това, че победихме и ще играем на финала. Опитахме се да играем по-агресивно в защита. Вярно е, че натрупахме доста лични нарушения, но това ми позволи да използвам по-широк състав и да запазим повече сили преди утрешния мач за трофея. Трудно се играе в два поредни дни. Нямам претенции за съперника във финала", каза Георги Божков.

Дунав ще търси първа купа на България в историята си срещу победителя от втория полуфинал между Лукойл Нефтохимик (Бургас) и миналогодишния носител на трофея Монтана 2003, който е по-късно днес.