Левски спечели срещу Черно море в един особено драматичен мач с 84:82 след продължение. Двата състава се показаха в две различни светлини през двете полувремена, а това донесе много емоции на зрителите в столичната зала "Триадица". През първото полувреме играта на Левски никак не спореше, срещнаха осбоено големи трудности в нападение, пропускаха от различни позиции и едва успяха да отбележат 27 точки. От своя страна "моряците" стояха по-добре на терена, поведоха още от самото начало и на почивката имаха цели 19 точки аванс. Всичко изглеждаше в тяхна полза, а не се виждаше светлина в тунела за състезателите на Константин Папазов.

През второто полувреме обаче ситуацията коренно се промени. Най-вече с добрата си защита и отличната стрелба от зоната за 3 точки „сините” не само изравниха резултата, но и поведоха в четвъртата част. Черно море изравни резултата след груба грешка на Асен Великов и така се стигна до продължение. Качеството на играта не бе особено високо, но драмата бе пълна и в продължението всеки един от двата тима можеше да излезе победител, съобщава bulgarianbasket.com.

В крайна сметка след много обрати и в петминутното продължение, играчите на Левски се пребориха за победата в края благодарение на два успешно изпълнени наказателни удара от Маркъс Хол. Това бе тяхна 12 победа за сезона, а те имат само 4 загуби. От другата страна Черно море загуби за седми път и за втори пореден от Левски. Победата на "Сините" бе първа домакинска в срещите между двата тима от мачовете им през този сезон. До този момент те се побеждаваха като гости в първите две срещи от НБЛ.

В първите три минути отборът на Левски имаше известно предимство, водейки с разлика между 1 и 4 точки. Попадения от тройката на Желко Бойович и Душан Йелич обаче дадоха "тон" за серия 1-12 в полза на гостите и така те поведоха с 9-16. В последните четири минути на първата част "Сините" отначало намалиха този пасив, но после той бе възстановен и след 10 минути игра на таблото светеше 18-24.

Черно море вкара първите първите 5 точки за втората четвърт и така набързо поведе с над 10. После до средата на частта Левски успя да сведе изоставането си до едноцифрено измерение, но така и не можа да го свали под 8 точки. Вместо това в последните 4 минути до почивката отборът на Тити Папазов изпадна в нова временна криза, която бе с доста неприятни за него последствия - гостуващият варненски тим вкара безответно последните 11 точки в това полувреме за 27-46. В тези моменти играчите на Левски се надпреварваха да пропускат, особено от тройката, а допуснаха и наивни грешки.

Тази разлика от почти 20 точки носеше известно спокойствие за гостите, но не беше невъзможна за стопяване, особено от отбор като Левски, играещ у дома. Това бе успял да внуши и Папазов на своите играчи през почивката, защото след нея те излязоха като преобразени. Те започнаха с 8 безотвтени точки (2+3 на Маркъс Хол и 3 на Арнас Казлаускас). После нова серия от безответни точки - този път 10 - свали разликата само до 4 точки - 45-49. Добри минути на гостите до края на третата част обаче им осигуриха преднина от 9 след 30 минути игра - 50-59.

В последната четвърт обаче "Сините" продължиха със своя щурм и за три и половина минути успяха да изравнят при 61-61, а за още две минути и половина да поведат с 67-61. До края оставаха 4 минути и още нищо не бе решено, защото и Черно море нямаше намерение да се отказва от шанса за победа. Няколко поредни пропуска на Левски, включително три при една и съща атака, позволиха на гостите от Варна да намалят до 67-65, а накрая се стигна и до нова драма. Тимът на Левски бе успял отново да дръпне (73-68) и се виждаше победител, но в последните 5 секунди Пламен Алексиев се превърна в герой за "Моряците", докарвайки мача до продължение. Нисичкият гард първо наниза тройка за 73-71, а секунда по-късно отне топката от Асен Великов и подаде към Юлиян Радионов за изравняването 2 секунди преди края на редовното време. После дойде и споменатата вече развръзка в продължението.

Маркъс Хол завърши с 28 точки, от които 3 тройки. Арнас Казлаускас влезе като резерва и отбеляза 21 точки (4 тройки) и добави 10 борби за първия си дабъл дабъл с екипа на Левски. Асен Великов започна срещата и вкара 8 точки, но повечето от тях дойдоха в заключителните минути от мача.

За Черно море най-резултатен бе Брайс Шелдън, който вкара 3 тройки и завърши с 19 точки. Той хвана и 8 борби. Неговият сънародник Кори Макинтош добави 14 точки, а сърбинът Желко Бойович направи дабъл дабъл след като не излезе нито за секунда от игрището в рамките на 45 минути – 10 точки и 11 борби.

Вече и двата тима могат да се концентрират върху "Купа Леденика", която стартира другата седмица. Черно море се изправя срещу домакина Спартак Плевен в един от четвъртфиналните двубои, докато Левски ще има далеч по-лека задача срещу Черноморец Бургас. И двете срещи по програма са в четвъртък в плевенската зала "Балканстрой".