Софийска градска прокуратура образува разследване на катастрофата, в която загинаха главният мениджър и президентът на БК ЦСКА Емил Коен и Владимир Федяев, съобщи за Дарик радио Камен Михов, завеждащ отдел”Международно правно сътрудничество” във Върховна касационна прокуратура. Българските прокурори са изискали от прокуратурата при трибунала на френския град Динан ДНК-материал за сравнителен анализ на самоличността на загиналите и до 2 седмици паралелни експертизи в България и Франция ще покажат дали това наистина са Коен и Федяев. И българската, и френската прокуратура проверяват версията, че е възможно те да са инсценирали смъртта си и да са живи. Група български бизнесмени твърдящи, че са измамени от двамата оповестиха вчера съмненията си за подобна инсценировка, за да избегнат босовете на БК ЦСКА разследване по техните документи. Българската прокуратура е настояла пред френските власти да не се извършва кремация и погребение на двамата загинали, докато експертизите не приключат.

Прокурорът Камен Михов обясни пред Богдана Лазарова кога да очакваме резултатите от паралелните експертизи и каква е категоричната дума на българските и френските власти за самоличността на загиналите:

„Във връзка с повдигнатия въпрос и направените изявления в пресата по повод смъртта на Емил Коен и Владимир Федяев Върховна касационна прокуратура незабавно взе мерки относно обезпечаване на ДНК-материал и се свързахме с колеги прокурори от Франция, които ни съдействаха и в момента е осигурен ДНК-материал и е образувано наказателно производство от Софийска градска прокуратура. Със сигурност ще установил самоличността на загиналите Емил Коен и Владимир Федяев. Считаме, че в подобни случаи трябва да се реагира спешно и бързо, за да не останат съмнения и въпроси, и общественото мнение със сигурност да бъде задоволено с информация, така че се наложиха спешни действия, които извършихме в рамките на един ден. Съдействаха ни полицията и Интерпол.

- Вие изпратихте искането през Интерпол до френската прокуратура?

- Искането беше изпратено спешно до френската прокуратура. Поддържаме непрекъснат контакт по телефона с разследващия прокурор във Франция в прокуратурата в град Динан. Разчитаме, че в съвсем скоро време ще получим ДНК-материал и ще бъде подложен на изследване в България. Трябва да отбележим, че и без нашето обаждане френските колеги се бяха снабдили с такъв ДНК-материал. Настояваме съответно телата да не бъдат погребвани или кремирани преди да бъде установена самоличността на загиналите. Смятам, че подобна реакция на българската прокуратура трябва да има по всеки такъв проблем възникнал в чужбина. Отдел „Международно правно сътрудничество” се старае да е адекватен на подобни случаи.

- До колко време очаквате, че ще получите ДНК-материал и ще имате отговор за самоличността на загиналите?

- Ами зависи много от техническото изпълнение на нашата задача. Ако си спомняте случая със загиналите алпинисти в Швейцария, доста бързо и спешно реагирахме след информацията за тяхната смърт. Но независимо от това беше необходимо поне три седмици, за да успеят тези ДНК-проби от загиналите в Швейцария да пристигнат в България. Предполагам, че в рамките на две до три седмици ще имаме информация и самите ДНК-материали.

- Дали българската или френската прокуратура разследват тези версии, които се разпространиха в публичното пространство, че е възможно и да не са загинали Емил Коен и Федяев?

- Аз уведомих френската прокуратура за съмненията, които бяха публикувани в пресата и които се изразиха на пресконференциите. Колегите със сигурност са поели ангажимент да установят категорично, по несъмнен начин самоличността на загиналите в инцидента, но във всички случаи разследването ще приключи и в България. Те също знаят, че има започнало разследване в Софийска градска прокуратура.”