Спартак Плевен срещу Лукойл Академик е първият полуфинал в турнира за Купата на България по баскетбол. Плевенчани надиграха по всички линии Черно море и победиха с 85:69, за да стигнат до последната четворка в надпреварата. Домакинът на турнира се радваше на пълна зала, която вреше и кипеше при всеки изстрел на Хрисимир Димитров и компания. Момчетата на Дарин Великов излязоха уверени в силите си и след сравнително равностойна първа част, тотално наложиха своето надмощие. Черно море от своя страна играеше безидейно и изключително хаотично, като сътвориха доста грешки и под двата коша.

В началото на втората четвърт, Спартак започна да дърпа напред в резултата, запален от бившия играч на „моряците” Владимир Маринов. Елвиса наистина бе живеца в състава на плевенския тим, и предаде своя хъс на по-опитните си съотборници. Хриси Димитров показа на всички, че въпреки годините, си остава един от най-класните състезатели на родна сцена. Гостите така и не успяха да разгадаят играта на Спартак, и това даде шанс на великолепни пробиви от страна на Димитров и Маринов. На полувремето домакините вече имаха аванс от 15 точки, а пред Черно море стоеше само една голяма въпросителна, как да се върнат в мача.

След почивката варненци успяха да намалят разликата, и тя падна на едноцифрено число, но не се запази дълго така. Зоновата защита, която реши да приложи Предраг Бадняревич, само усложни ситуацията за „моряците”. Подкрепяни от мощна агитка, и от бившия шеф на МВР Румен Петков, плевенчани продължиха да играят по-качествения баскетбол и съвсем заслужено се поздравиха с крайния успех. В зала „Балканстрой” бе и президентът на Черно море Асен Христов, който този път изгледа спокойно заслуженото поражение на своите.

Хриси Димитров завърши с 21 точки, седем борби, пет асистенции и три откраднати топки. Владо Маринов добави 10 точки, четири борби и четири асистенции, а Саша Топчов се отличи със 17 точки и девет борби. За тима от Варна най-резултатен бе Кори МакИнтош с 21 точки, но и с четири грешки в актива си.

На трибуните в зала „Балканстрой” седнаха още президентът на БФБ Михаил Михов, старши треньорът на Дунав Росен Барчовски, както и много други познати баскетболни лица.