Трансферът на българския център Иван Тилев в датския елитен баскетболен клуб Орсенс пропадна в последния момент. Най-добрият играч на Спартак МВР бе на път да премине в отбора от едноименния град, като договорът му бе почти финализиран.

Самият баскетболист получи двупосочен билет до Дания и трябваше да потегли към Орсенс в неделя.

В последния момент обаче Тилев бе спрян от старши треньора на Орсенс Карстен Киудинг, който му съобщил, че тимът няма да може да използва услугите му до края на сезона. Причината е датски закон, според който българинът трябва да разполага с 15000 долара, за да влезе в страната. Въпросната пречка важи до 1 февруари, но ден преди това затваря и трансферният прозорец в Европа.

„Треньорът ми се обади в събота и ми съобщи тази новина,” сподели Иван Тилев. „И той не е бил наясно до този момент с въпросния закон. Но говорихме няколко пъти и той ми каза, че все още има интерес към мен и може да ме привлече през лятото.”

Орсенс е на пето място в датското първенство и в тима вече играят осем чужденци.

Иван Тилев продължава да очаква трансфер в чужбина, а добрата му статистика от началото на сезона в А-2 работи в негова полза. 28-годишният център е играл средно по 32.36 минути за „полицаите” и има по 18.71 и 9.86 борби средно на мач.