Емблематичната фигура за баскетбола в Ямбол Иван Чолаков коментира мотивите си да се оттегли от треньорския пост на мъжкия състав в клуба и каква ще е ролята му през новия сезон. Чолаков, с чието име се свързват най-големите успехи на Ямбол ще е главен треньор на всички селекции в клуба и ще помага на новоназначения млад специалист начело на мъжкия тим на Ямбол Ивайло Стоименов. Иван Чолаков заяви, че с удоволствие би помагал на всеки свой по-млад колега, който има желание да се развива и коментира, че се надява и в следващото първенство Ямбол да играе баскетбол, който се харесва на публиката.

 

„Още след завършване на шампионата 2009/2010-та, още на четвъртия ден взех решение. Като че ли ми дойде в повече треньорството и имам нужда от известна почивка. Както знаете в последните 5 години от 2005-та до 2010-та всяка година свършвам първенство с клубен отбор и започвам с национален отбор. Европейското първенство включва 9 мача, което си е един полусезон, също има напрежение и са нужни усилия. Като че ли ми дойде малко в повече тази година и взех вътрешно за себе си решение, след като се консултирах с президента, оставам да почина малко. Президентът го възприе като етично и помислихме кой да сложим. Спряхме се на младия ми колега Ивайло Стоименов. И аз така ще съм покрай него да се понаучи, защото някои от младите мислят, че всичко е много лесно и незнаят, че едно е да водиш юношески формации, друго е за подрастващи, друго е да водиш мъжки отбор. Именно затова взехме решение аз да отговарям за всички отбори на нашия клуб. Да се грижа за методиката и изобщо да бъда около всички наши треньори тази година. А пък за догодина вече дай Боже, ако всичко е наред и съм достатъчно отпочинал, отново да се върна на треньорския пост”, сподели пред Гонг Иван Чолаков.

 

На въпрос дали му харесва да помага на по-младите си колеги Чолаков заяви: „На всеки млад човек, който се инфомира, който желае да се развива в тази професия, аз с най-голяма радост бих помагал, защото аз когато тръгнах в треньорската професия бях много млади и 10 години водих подрастващи. Доста съм се учил от по-опитните колеги. Тогава по-старите ми колеги с удоволствие ми помагаха за каквото съм питал. Сега ми е много приятно като видя някой млад треньор да се интересува. Като че ли напоследък младите като че ли се раждат треньори. Не искат да питат, а мисля, че това доста ще пречи. Не използват опита на по-големите и именно затова аз живея с една надежда да мога да помогна наистина да растат и да ни надминат като треньори. Наистина българският баскетбол има нужда от свежа треньорска кръв и младите да съумеят да вдигнат нивото. С най-голямо удоволствие бих помагал на всеки, който иска да навлезе така в по-професионалния баскетбол.”

 

Колкото до настоящата селекция на баскетболния отбор на Ямбол Иван Чолаков каза: „Нашата селекция си отговаря на бюджетът, който има клубът. Мисля, че правим приличен отбор. На всеки пост си имаме състезатели на добро ниво. Сега остава да видим как ще се стиковат самите пъзелчета, за да може нашият тим да играе такъв баскетбол, който да се харесва. Това винаги ми е било като философия – да направим отбор, който да играе баскетбол, който да бъде гледаем. Да носи удоволствие на хората. А вече победи, резултати, класирания, те си идват постепенно. Много важно е човек да може да види баскетбола предварително и вече да може като селекция това, което иска да му се получава. Може да не вземеш най-квалитетния състезател на Х позиция, но е важно каква искаш да стане като баскетбол, който играе отборът ти. Аз затова не съм се притеснявал, че сме имали и по-слаби състави, но сме побеждавали и по-качествени отбори, и по-стойностни на база на това, че ние играем един добър баскетбол. Надявам се сега колегата това нещо да съумее да га направи. Радвам се, че и Дечо Коешинов е прихванал от мен някои неща и така съумява да изгради един добър отбор.”

 

Иван Чолаков коментира пред Гонг и факта, че Националната баскетболна лига все още няма генерален мениджър: „Странни са за мен тези неща, които се получават. Ние искахме да се обединим около една личност, която да бъде авторитетна и да познава материята. Наистина бяха предложени такъв тип хора, на колкото до Голомеев, там има такава административна работа, която не е за него. Аз и очаквах да откаже. Що се отнася до другите, то всички могат да я изпълняват тази работа, просто искаме да се обединим около една фигура. Ние си знаем нашите задължения и права, така че не е толкова спешно и важно личността.”