Старши треньорът на баскетболния Ямбол Иван Чолаков сподели пред Гонг мотивите си да вземе решение да напусне треньорския пост в клуба след края на сезона.

„Треньорската ми кариера започна през 1979-а година, когато някои не са били родени и ако започна да изреждам някои от имената, с които съм работил като деца, ще ви изглежда все едно съм някакъв прастар човек, но аз от 20 годишен започнах треньор. Десет години работих с подрастващи, а от 1989-а година започнах с мъже. Професията е много отговорна и тежка. И вече имам и обществени ангажименти. В един момент нещата натежават. А от 2005-а година с една прекъсване съм ангажиран с националните отбора. Човек трябва да акумулира енергия, треньорът трябва да има енергия и затова трябва да заредя батериите. Затова споделих на президента и ръководството, че смятам да се пооттегля, но оставам с достатъчна мотивация да правим отбор, какъвто нашият град заслужава”, коментира Иван Чолаков.

„Ще обмислим доста внимателно, за да намерим подходящ треньор, който наистина да отговаря на нашите изисквания, да е съпричастен с каузата ямболски баскетбол. Но има достатъчно време да го обмислим като вариант”, каза още Чолаков по повод плановете за бъдещ наставник на мъжкия тим на Ямбол.

За настоящата ситуация в отбора, Иван Чолаков заяви: „Моментното ни състояние не е най-доброто, но отборът има достатъчен игрови потенциал и мисля, че ни предстоят добри мачове. Аз казах, че ще дам най-доброто от себе си, дори и на 150%, за да може нашият тим да завърши по най-добрия начин този сезон.”

„Ще имам повече време да предам моя опит. Докато като старши треньор нямаш толкова време да оглеждаш млади и да помагаш на треньорите. Едно от предимствата, които имах в годините е, че от 15 години съм национални отбори. Мисля, че имам какво да споделя на моите колеги”, коментира още Чолаков.