Ямбол спечели поредното издание на силния турнир „Петър Майсторов”, на който тимът е домакин от 2000-та година. След три победи над преки съперници в Националната баскетболна лига, наставникът на ямболии Иван Чолаков със сигурност има много поводи за оптимизъм.

„Мисля, че стана един от силните турнири от поредицата, турнирът „Петър Майсторов” вече е традиционен. Идеята още от началото бе да направим един турнир, който да е в края на подготовката, и да имаме възможност ние треньорите да си сверим донякъде часовниците. Мисля, че се получи, независимо, че нямаше отбор от чужбина,” сподели Чолаков за Гонг малко след края на надпреварата. „Разменени победи, ние бяхме единственият отбор, който не загуби, но това на този етап нищо не значи. Пред собствена публика нашият отбор игра малко по-вдъхновено.”

„Левски малко ме изненада, те участваха да друг турнир преди нашия, и като че ли малко подцениха нашия. Като че ли не бяха подготвени психически състезатели. Смятам, че Левски е най-класният отбор от нас четирите,” коментира опитният специалист по-слабото представяне на „сините” в Ямбол – само една победа.

„Радвам се, че нашият отбор спечели турнира. Ангелов ни придаде класа, другите попълнения са прилично добре. Юлиан Радионов всички знаят, че е класен играч, мисля, че е най-добрият български гард. Това ни придава добро ниво и мисля, че заслужено спечелихме,” обясни треньорът.

Относно направеното в Ямбол през това лято, Чолаков добави:„Парите дават отражение на селекцията. Ние винаги сме се опитвали с малко пари да направим отбор, който да играе приличен баскетбол и да радва хората. Баскетболът е игра за хората, и когато правиш отбор е добре да го правиш така, че играта да носи удоволствие не само на играчите, но и на зрителите. Тази година имахме нужда от гард, от крило, и смятам, че с тази селекция ще отговорим на нашите виждания. Сега ми е много лесно – обръщам се към скамейката и виждам поне двама, които да посоча. Досега беше – обръщам се и се чудя дали да го пусна, или не. Но баскетболът е много динамична игра и наистина изисква да имаш десет човека, които да са равностойни.”

След години работа на старши треньорския пост, Чолаков има до себе си и един от най-перспективните млади специалисти в България - Ивайло Стоименов, който зае мястото на Дечо Коешинов. „Интересно, амбициозно момче. Има идеи, на този етап ги внася в отбора. Води индивидуална подготовка, специална физическа подготовка, скаутинга води много добре. Дано да се развива и да стане един класен треньор.” Относно Коешинов, който вече пое по пътя на Чолаков като старши треньор на Черноморец, наставникът на Ямбол каза: „Дечо, когато го направих помощник треньор, не бе влизал в такава роля. Мисля, че успя да хване покрай мен нещо, може би е видял и слабости мои, които да отстрани. Мисля, че му беше от полза да бъде покрай мен, желая му успех.”

За конкуренцията в родното първенство, която през новия сезон изглежда ще е доста по-сериозна, Чолаков сподели:„Доближихме се малко до другите отбори, миналата година изостанахме малко. Но сега се доближихме по селекция до Спартак Плевен, до Черно море. Наистина ще бъде интересно първенството. Само апелирам съдийството да помогне на играта, да не се заема страна, с което да нарушават баскетболната етика. Можем да се гордеем с нашите съдии на този етап. Но наистина ще има конкуренция, а това е много важно за спорта – да има интрига, да има равенство между отборите.”

„Моето верую винаги е било – целите са плод на играта. Казах и на новите състезатели – целите ни са да побеждаваме колкото може повече. Играем ли добре, ще побеждаваме. Нашият спорт е зрелищен. Ако играеш добре и залата се напълни, значи, че спектакълът, които сте подготвили, е добър. На турнира имаше между 1200-1500 човека. Надявам се по време на първенството да играем така, че в залата да влизат и по 2000 души,” завърши Иван Чолаков.