Университетският национален отбор на България по баскетбол стартира успешно участието си на студентските игри в Белград. Селекцията на Константин Папазов се наложи със 79:71 над силния тим на Украйна в първия си мач, игран във Вършац.

Така България (до 25 години) все още не познава вкуса на поражението в този си състав, след като спечели категорично и двете си проверки преди старта на Универсиадата. Следващият съперник на Папазов и момчетата му е Япония, а двубоят е утре от 18:30 българско време в Белград.

В зала „Милениум” във Вършац по-колебливи за нашите бяха само началните минути на двубоя. Те изоставаха известно време в резултата, преди към края на частта да изравнят до 17:17. Все пак родните баскетболисти успяха и да обърнат напълно нещата в своя полза и след 10 минути игра водеха с 23:20. Оттук до края на срещата България не изпусна водачеството си, като удържа натиска на украинците на няколко пъти, в които разликата се стопяваше до точка-две. Силна за противника бе третата четвърт, и именно тогава те изпуснаха възможността си да преодолеят пасива си, но добрите изяви на „трикольорите” не им оставиха шанс.

Очакванията на селекционера Тити Папазов Христо Николов да поведе отбора се оправдаха, и Гларуса завърши като топ реализатор за тима с 15 точки, към които добави страхотните шест откраднати топки, и още три борби и две асистенции. Точно навреме избухна и Чавдар Костов, отбелязал 14 точки, от които три тройки. С 13 точки, четири откраднати топки и четири борби се отличи Иван Лилов. Титулярният център Николай Върбанов също се изяви силно, като завърши с 12 точки и пет борби, към които прибави ефектни три чадъра.

Въпреки че спечелиха доста категорично борбата под коша, украинците „блеснаха” с ужасяващите 30 грешки, което не им позволи да надделеят в двубоя. Най-резултатен за тях бе Дмитро Глебов със 17 точки в актива си.