Евроинс Черно море постигна изключително важен успех над Рилски спортист със 100:92, при това като гост. Двубоят бе с много голям залог и оправда очакванията – след него Рилецо вече категорично остана пети, без шанс за предни позиции, а „моряците” до последно ще се борят за третото място. Към момента в НБЛ води Лукойл Академик, пред Левски, Черно море, Спартак Плевен, Рилецо, Ямбол и Сливен.

Победата на Черно море бе още по-сладка, тъй като дойде само дни след унизителното поражение от Левски във Варна. Старши треньорът Даниел Димитров, който бе безкрайно разочарован след този мач, днес видя своя тим коренно преобразен и пълен с желание за игра. Доволен в залата остана и благодетелят на отбора от морската столица Асен Христов, който лично пристигна в Арена Самоков, за да изгледа срещата от 26-я кръг на НБЛ.

Домакините, които почиваха в предишния кръг, също искаха победата на всяка цена, за да заемат третото място в редовния сезон. Момчетата на Александър Тодоров обаче се оказаха способни да отговорят на амбицията на своя опонент само за една част. Рилецо започна по-добре двубоя, като към седмата минута вече водеше с девет точки. Черно море бързо намали изоставането си, а в началото на втората част започна и доминацията си.

Добър ход от страна на Даниел Димитров бе пускането в игра на двама централни нападателя – Душан Куцопулос и Атила Дош Сантош. Първият бе в основата на обрата, който не мина и без прехвърчали искри по терена, в случая – между Кори МакИнтош и Драгослав Папич – но те бяха бързо загасени. За първи път в мача Черно море поведе в 15-та минута, и оттам нататък не загуби лидерската си позиция.

Рилски спортист не намираше никакъв отговор на гостите, които тотално превъзхождаха с ръста си, и логично овладяваха почти всички борби. Баскетболистите от Самоков дори нямаха и късмет при редица стрелби, които се завъртаха по ринга, но не влизаха в него. На почивка двата състава се оттеглиха при 49:55 – само шест точки плюс за Варна.

Паузата явно не се отрази твърде успешно на Рилецо, и домакините продължиха да играят от лошо, по-лошо. Нападенията им бяха много ялови, а в защита нямаше кой да се справи с мощните едрогабаритни Куцопулос и Дош Сантош. Черно море продължи да трупа аванс, и в един момент, две минути преди края на третата част, той стигна цели 18 точки. Повече от четири минути от 10-те в тази четвърт минаха без кош на домакините от игра.

Двата отбора влязоха в последните 10 минути при 64:78, но и последният джокер на Александър Тодоров – Асен Саралийски – не успя да промени нещата, макар да се изяви добре в нападение. Две минути преди сирената Рилски стигна до съкращаване на пасива си само на 10 точки, но последвалите тактически изпълнения нямаха нужния ефект.

Най-резултатен в мача, и всъщност, единствена надежда на тима от Самоков, бе Иван Лилов, завършил с 35 точки. 13 точки и шест борби направи Драгослав Папич, който обаче стори това още в началните минути, след което се загуби по терена. Изтощен физически от дългия сезон, Травис Питърсън отбеляза само 10 точки за 34 минути на паркета.

27 точки за варненци реализира Кори Макинтош. Домакините имаха невероятни проблеми с борбата, най-вече в нападение, където овладяха едва три отскочили топки, общо 18. Черно море пък събра цели 20 повече борби от своя съперник, като с най-много се отчете Дош Сантош – 12, осем взе Симеон Ценов, а със седем завърши Александър Янев. Петима играчи на „моряците” записаха двуцифрен точков актив, като Атила вкара 20 точки, а 18 добави Юлиан Радионов, който направи един от най-добрите си мачове този сезон.

В сряда Рилски спортист гостува на Ямбол, докато Черно море пътува до същия град, но за мач със Сливен. Мачът на истината за варненци сега се явява срещата с Лукойл Академик. Победа в нея ще им гарантира трето място, докато загуба ще ги прати на четвърто.