„Евроинс Черно море ще търси плеймейкър от чужбина за новото първенство”, съобщи президентът на клуба Асен Христов. По думите му състезателят трябва да е млад, на възраст между 20 и 22 години и да има малко повече опит. Целта е той да се редува в игра с двамата млади плеймейкъри от юношеската школа на отбора Тихомир Желев и Станислав Цонков. Христов бе категоричен, че отборът няма да остане само с двама юноши плеймейкъри и допълни, че със сигурност на този пост няма да се търси играч от България.

Освен това Евроинс Черно море ще търси и център, ако Атила Дос Сантос не остане в отбора. „Бразилецът бе на проби в Милуоки и са му предложили да играе в дублиращия отбор, но той е отказал", каза още Христов. По думите му състезателят ще си търси отбор в Европа или ще остане в Евроинс Черно море. „Ако в чужбина му предложат по-атрактивна, 2-3 пъти по-висока заплата, той ще играе в Европа", сподели президентът на клуба. Яснота около бъдещето на Сантос ще има през септември.

Христов съобщи още, че бразилецът и Кори Макинтош са имали договори и за следващата година. Макинтош обаче е получил атрактивно предложение от Франция и ръководството на клуба му е разрешило да играе в там. „Имахме уговорка при атрактивно предложение да му дадем шанс да играе в друг отбор и го направихме", каза още Христов. По думите му друга причина за даването на съгласие Кори Макинтош да заиграе в чужбина е, че при оставане в Евроинс Черно море, двамата млади гарда от школата нямаше да могат да играят много.

С изтекли договори с клуба са Юлиан Радионов и Пламен Алексиев, които напускат тима. Изтекъл е договорът и на сърбина Душан Йелич, който също няма да защитава цветовете на клуба. Другият сърбин – Желко Бойович, е с бил с договор, но ръководството е решило, че няма нужда от него, съобщи наставникът на Евроинс Черно море Даниел Димитров. Една от причините е, че показателите на сърбина са същите като на Александър Янев.

„В момента подготовка с отбора са започнали девет баскетболисти", каза Димитров. Това са Симеон Ценов, Атанас Пенев, Николай Колев, Тихомир Желев, Васил Кьосев, Симеон Михайлов, Симеон Илиев, Константин Колев и Милчо Борисов. „На Алексанъдр Янев е дадена още една седмица почивка, а Станислав Цонков е контузен", допълни Димитров.

„През тази година поставените цели пред отбора не са толкова високи като миналата година, но те са влизане във финалната четворка на Купата на България и първенството", заяви Христов. Той коментира още, че е удовлетворен от представянето на Евроинс Черно море през изминалата състезателна година.

„Оценката ми е положителна, смятам, че работата, която свършиха Даниел Димитров и Симеон Варчев е на много високо ниво", каза президентът на отбора. „През миналата година бюджетът на Евроинс Черно море заедно с юношеските формации е бил около 1.4 милиона лева, на през тази ще е по-нисък", каза още Христов.

„Издръжката само на всички юношески формации струва 247 000 лева годишно", допълни заместник-председателят на клуба Симеон Варчев. В детско-юношеската школа на клуба се подготвят и участват в състезания общо 467 деца, плюс още 350-400, които също се занимават активно с баскетбол. Христов подчерта, че плановете за бъдеще са да се дава максимален шанс за изява на млади таланти да се развиват, което не означава, че няма да се привличат чужди играчи.

Той допълни, че през септември ще предложи на местната власт проект, с който да бъде решен дългосрочно проблемът с базата и развитието на школата на Евроинс Черно море.