Точно в 15.00 часа в неделя, Лукойл Академик ще излезе в зала "Балканстрой", за да си върне Купата на България.

През миналата година вицешампионите останаха без трофей, затова през тази задължително се целят и в двата възможни на домашна сцена.

Първият от тях - Купата - вече сдадена от шампиона Левски още на четвъртфинал.

Съперник на Лукойл във финала е Черно море - финалист и от предишния сезон в турнира. "Моряците" отстъпиха на Левски през 2014-та, след като не бяха играли финал от 2008-ма.

За последно те вдигнаха Купата преди цели 15 години, а и отстъпиха в няколко финала срещу Лукойл след това.

И сега баскетболните аргументи са на страната на Лукойл Академик - страхотен състав, дълга пейка (почти безкрайна за нашите стандарти), атмосферата се поуспокои след убедителните две победи на четвърт- и полуфинал, и силни нови попълнения в лицето на Дий Браун и Никола Драгович.

Черно море пък има на своя страна огромната емоция от трудните и спечелени със зъби и нокти два мача по пътя към финала. Варненци бяха аутсайдера на четвъртфинала с

Балкан, бяха догонващи в полуфинала с Рилски, и все пак са тук - само на един мач от Купата! Водени от еуфорията, от сърцето си, и сигурно от още други важни органи, баскетболистите на Черно море определено не са фаворит и в днешния финал. Но нали затова е Купата - да дава надежди!

И за двата отбора е 100 процента сигурно едно - Купата е от огромно значение - за Лукойл, за да не се пусне по пързалката надолу, а за Черно море - да се изстреля много нагоре.

Дали от Плевен, гостоприемен, но неподходящ домакин на Купата тази година, трофеят ще замине към Правец, или към Варна, ще определят десетимата на терена...Дано!