Черно море пропусна да поднесе сензацията в 21-я кръг на Националната баскетболна лига и загуби с 82:89 като гост на Лукойл Академик. Шампионите за пореден път си създадоха безброй проблеми, но благодарение на невероятни грешки и пропуски на „моряците”, записаха победа. Успехът можеше да даде малко спокойствие на Черно море на третото място в подреждането, но сега отново варненци са в изходна позиция и ще трябва да се борят със зъби и нокти за позицията си, към която апетити имат и Спартак Плевен, и Рилски спортист. Лукойл Академик пък във втори пореден мач показа характер и го обърна в края, благодарение на силната игра на Тенчо Банев.

Двубоят започна добре за Черно море, като гостите водеха през половината първа четвърт. Малко преди нейния край обаче тройка на Тодор Стойков дори направи преднината на Лукойл цели 14 точки.

„Студентите” поддържаха стабилен аванс от 15-тина точки през по-голяма част от втората четвърт, но малко преди почивката след грешки на Дийн и Голдуайър Черно море успя да стопи изоставането си само до шест точки – 51:45.

Академик обаче тръгна много слабо след паузата между полувремената, и след период от пет минути без кош от игра, се озова от губещата страна. Вече бе миналата средата на частта, а Лукойл имаше отбелязани едва шест точки. „Студентите” реализираха 15, срещу цели 26 точки в тези десет минути.

Заключителната част повтори част от третата, като отново за повече от пет минути домакините вкараха само шест точки. Разликата на моменти набъбваше до 10 точки в полза на Черно море, но вместо варненци да натрупат още по-солидна преднина, те я профукаха бързо. Три грешки на Кори МакИнтош и негов пропуск за три минути намали аванса на „моряците” само на четири точки, четири минути преди сирената. Накрая МакИнтош дори извърши и неспортсменско нарушение, а общо грешките на американския гард бяха цели седем, от общо 17 за Варна.

С основни заслуги за обрата в срещата, настъпил две минути преди финала, бяха Тенчо Банев и Тодор Стойков. Банев направи един от силните си мачове този сезон, а гостите подпомогнаха Лукойл всячески за победата. Те се скъсаха да пропускат, като 2:35 минути в края не успяха да отбележат кош.

Уили Дийн завърши с 25 точки за Академик, плюс пет борби, пет асистенции и три откраднати топки. Лукойл получи правото да изпълни 27 наказателни удара, а 15 от тях бяха именно срещу Дийн. От фаул линията гардът реализира 10 от своите точки.

С 23 точки за „студентите” се отчете Ристе Стефанов, който продължава да стиска зъби и да играе с болки в глезена. Стефанов наниза пет тройки в коша на Черно море.

Дабъл-дабъл за Лукойл записаха Тодор Стойков – 19 точки и 10 борби, и Тенчо Банев – 10 точки и 13 борби. Изявите на баскетболистите бяха наблюдавани от президента на клуба Валентин Златев, който седна на трибуните на спортната зала в Правец.

Кори МакИнтош както обикновено бе най-резултатен за Черно море с 23 точки. 17 точки и 16 борби записа Атила Дос Сантош.

В следващия кръг Лукойл Академик приема Сливен, като мачът е в сряда, 8 април, а Черно море почива.