Варненският Евроинс Черно море хвърли бомбата на турнира за Купата на България по баскетбол при мъжете, след като отстрани домакина Рилски спортист на четвъртфиналите на турнира с 86:64 точки. Бойкият и изключително мотивиран тим на треньора Любо Минчев се класира за Топ 4 на турнира и ще се изправи срещу Левски на полуфиналите. Варненци играха здраво в защита и в края на мача дори вдигнаха разликата до 22 точки. Рилецо пък остава в къщи, но ще гледа мачовете от голямата четворка на състезанието от трибуните в собствената си Арена Самоков.

Двубоят стартира много оспорвано като домакините дръпнаха с 5 точки, но напрежението постепенно скова състава на Рилски спортист и гостите поведоха с 19:16 точки след първите 10 минути. Втората четвърт отново бе с преимущество на варненци, които бяха ефективни в нападение и само за минута вдигнаха разликата на 9 точки в своя полза. Последва подем за водения от треньора Росен Барчовски тим, като Миркович и Ваклинов имаха добри изяви и Рилецо успя да обърне резултата до 37:33 точки на почивката.

Второто полувреме предложи сериозни емоции на зрителите в Арена Самоков, които едва в тази трета среща от програмата на четвъртфиналите за деня, бяха поизпълнили спортното съоръжение. Евроинс Черно море обаче не се отказа от мечтата си за полуфинал в Самоков. Джими Хънт, Симеон Илиев, Николай Колев, както и Сашо Янев оползотворяваха хубави атаки на гостите и върнаха аванса на своя тим до внушителните 14 точки минута преди края на третата част- 59:45. Домакините бяха бледа сянка на състава, който само преди няколко седмици победи Левски в мач за първенството и не успяваха да противодейства по-убедително на надъхания съперник. В последната четвърт Рилски спортист опита да се хвърли за обрат, но така и не стопи пасива си на по-малко от 8 точки. Стрелбата на домакините не вървеше, а и Черно море не се огъна.

Американецът Джими Хънт бе най-резултатен за гостите с 16 точки, като добави 3 борби и 3 откраднати топки. С 15 точки завърши един от лидерите на варненци Александър Янев, който се отчете и със 7 борби. Николай Колев завърши с 14 точки и 6 борби, а с по 13 точки се разписаха Симеон Илиев и Тихомир Желев. Черно море като цяло демонстрира доста по-добър процент при стрелбата от средно разстояние – 70 срещу 53 за домакините.

За Рилски спортист най-резултатен с 12 точки бе сръбският плеймейкър Бранко Миркович, а с по 10 точки завършиха Станислав Ваклинов, Филип Вукосавлевич и Мартин Маринов.

Полуфиналът Левски – Евроинс Черно море е в четвъртък от 17 часа в Арена Самоков.