Евроинс Черно море нанесе първа загуба на Лукойл Академик във финална серия от 2003 година, като надделя с 90:88 в третия мач, пред собствена публика. „Студентите” неизменно печелеха с по 3-0 от шест години насам, но днес вече резултатът в серията е 2-1. Черно море има шанс да изравни още утре, когато е Мач №4, отново във Варна.

Зала „Христо Борисов” бе пълна с фенове на „моряците”, окрилени от успеха на своите в полуфинала, и добрата игра в първите две срещи. Момчетата на Даниел Димитров излязоха много надъхани и мобилизирани, въпреки двете поражения в Правец. Те водеха в резултата почти през целия двубой, като само в края на третата четвърт, Лукойл излезе за кратко напред. Все пак Черно море не успяваше да оползотвори превъзходството си в доста ситуации, което не им позволи да натрупат по-сериозен аванс. Най-голямата разлика в мача бе 11 точки, но се случи точно навреме – в средата на последната част.

Кош на Тодор Стойков и уникално късметлийска тройка на Уили Дийн позволиха на Лукойл да гони победата до последния съдийски сигнал, но не я постигна. След попадението на Дийн, разликата бе само точка, пет секунди преди сирената. Логично бе извършено нарушение, което да спре атаката на Черно море, а Юли Радионов реализира един от двата наказателни удара. В последните четири секунди обаче, вместо да търси с дълъг пас свои съотборник, или да опита сам стрелба, Уили Дийн направи грешка и така прати серията в четвърти мач.

Въпреки отсъствието на контузения център на варненци Душан Йелич, Черно море спечели борбата под коша, докато Лукойл Академик профука твърде много отскочили топки. Баскетболистите на Георги Младенов като цяло действаха доста индивидуално, а Уили Дийн се бе нагърбил с прекалено много дейности. Дийн и Лий Голдуайър бяха свръхпродуктивни от тройката, но това се оказа недостатъчно за краен успех.

Играта на Черно море вървеше много добре, със страхотни изяви на Атила Дос Сантош и Александър Янев. Кори МакИнтош пък преглътна поне за 40 минути егоизма си, което се отрази веднага благоприятно на „моряците”.

Атила Дос Сантош бе най-полезен за Черно море, със своите 27 точки и 14 борби. Проектонационалът Александър Янев демонстрира фантастична стрелба – четири от четири от тройката, като пропусна само един от останалите си опита за кош. Той завърши с 21 точки, пет борби, три асистенции и две откраднати топки. МакИнтош добави 18 точки, пет асистенции и шест откраднати топки, които неутрализираха донякъде станалите обичайни за него осем грешки.

За Лукойл Академик Уили Дийн реализира 30 точки – шест тройки, четири борби и пет асистенции, но и шест грешки. Великолепните седем тройки от десет опита наниза Лий Голдуайър, като завърши 23 точки. След силната си игра в последните няколко мача на Академик, Тенчо Банев не успя да се разгърне днес и завърши само с шест точки и шест борби за 35 минути.

В зала „Христо Борисов” имаше силно присъствие на БФ Баскетбол, в лицето на президента Михаил Михов и изпълнителния директор Иван Ценов. Срещата не пропусна и босът на Черно море Асен Христов, който се вълнуваше както винаги силно от случващото се на терена.

Мач №4 от серията ще бъде утре, от 17:30 часа, отново във Варна. Победа на Черно море ще върне сблъсъка в Правец, където в пети двубой да бъде излъчен шампионът.