Черно море и Лукойл Академик се класираха за финала в тазгодишното издание на баскетболната Младежка лига. В нея участват само играчи, по-малки или на 20 години, и традиционно събира сериозен интерес, тъй като има голям брой баскетболисти и от мъжките състави в родното първенство. Най-сериозно е тяхното присъствие в състава на Черно море, и затова съвсем логично именно варненци станаха първия финалист. Те се наложиха със 101:76 над Септември, след като именно софийският тим отстрани миналогодишния финалист Рилски спортист на четвъртфинал.

Финалът е утре от 18.00 часа в зала „Балкан” в Ботевград, който е домакин на финалите. Бургазлии пък ще играят срещу Септември за третото място от 15.45 часа.

Шампионите от 2009 Черно море водеха с 16 точки още след първата четвърт, и макар във втората да отстъпиха малко от позициите си, се оттеглиха на почивка при 48:35. Ситуацията не се промени особено през второто полувреме, и методично момчетата на Петко Делев увеличаваха аванса си, за крайното 101:76. Варненци завършиха с впечатляващите 31 асистенции, а най-резултатен бе Васил Кьосев с 19 точки. Симеон Илиев добави 15, Александър Янев завърши с 14 точки и 10 асистенции, а двуцифрен актив от 10 точки регистрира и Станислав Цонков. Само за минута на терена се появи все още възвръщащият формата си след контузия Тихомир Желев, но съотборниците му се справиха добре и в отсъствието му. Най-много в мача вкара Милен Димитров от състава на Септември – 25 точки, който бе и най-полезен изобщо с добавените 17 борби – почти половината от отборните 38.

Вторият полуфинал бе далеч по-оспорван, като Лукойл Академик трудно победи Черноморец с 81:77, след продължение. След като изоставаха с минимална разлика цял мач, малките „студенти” изравниха в самия край на редовното време и успяха да победят в добавените 5 минути.

След добро първо полувреме, Черноморец дръпна с осем точки на почивката – 33:25, след тройка на Искрен Иванов. Лукойл Академик опита всичко, за да изравни в третата част, но авансът на бургазлии си оставаше около 8-10 точки. В крайна сметка след 30 минути игра, баскетболистите на Данчо Колев намалиха до 49:42 и се втурнаха в последната част да търсят пълен обрат. Той се случи при 61:62, но след като Иво Славчев изпусна един от двата си наказателни удара, четири секунди преди финалната сирена, резултатът се закова на равенството – 62:62.

Баскетболистите от Бургас започнаха продължението много концентрирано и записаха 8 поредни точки за 70:62. Лукойл Академик обаче на свой ред наниза 8 поредни в коша на съперника, за да се стигне отново до равенство – 70:70 точно минута до края на добавените 5 минути. В последните секунди „студентите” дръпнаха с три точки, и се започна с изпълнение на наказателни удари от двете страни, за да се стигне до крайния резултат, в полза на Академик, чийто играчи бяха малко по-точни от линията.

За победителите най-добри бяха Георги Фунтаров и Самуел Франсис, които се представиха много добре в критични моменти от мача. И двамата записаха по 24 точки, като Фунтаров добави и 10 борби за дабъл-дабъл. Деян Парушев завърши с 10 точки за победата.

За Черноморец най-резултатен беше Димитър Василев със 17 точки, 6 борби и 5 асистенции. По 13 точки добавиха Емил Бинев и Христо Захариев, а 12 плюс 7 борби – Искрен Иванов. Иво Славчев и Любен Пасков завършиха с по 11 точки, като първият хвана 11, а вторият – 9 борби.