С кош на Александър Янев 4,2 секунди преди края Евроинс Черно море (Варна) надделя със 71:70 срещу Левски като гост и след 3:2 победи се класира за финала на първенството на България по баскетбол за мъже.

„Сините”, носители на националната купа, пропиляха 14 точки преднина в четвъртата част и отпаднаха.

Двубоят започна равностойно с честа смяна на водачеството. Домакините дръпнаха с 37:29 малко повече от две минути преди края на втората четвърт, но варненци успяха да съкратят пасива си до 36:39 на почивката.

Левски водеше през цялата трета част, а след серия от осем безответни точки за три минути и половина в началото на последната четвърт „сините” дръпнаха с 64:50 и изглеждаха сигурно победители.

В следващите пет минути обаче домакините играха изключително слабо и след множество грешки допуснаха обрат след серия от 19:1 точки за съперника.

Левски все пак успя да стигне до обрат след тройка на Арнас Казлаускас 18,4 секунди преди края за 70:69.

В ответната атака Кори МакИнтош пропусна под коша, но Янев овладя отскочилата от ринга топка и отблизо не сгреши за крайното 71:70 за Черно море.

Левски имаше последен шанс, но Чарлс Джоунс пропусна със сирената от дистанция. Най-полезен за победителите беше МакИнтош с 21 точки и 6 асистенции. Янев завърши с 12 точки и 8 борби, а Юлиян Радионов добави 11 точки. За столичани най-добре се представи Стефан Георгиев с 24 точки и 6 борби. Хол завърши с 12 точки и 4 асистенции, а Джоунс остана с 9 точки и 5 борби.

„Много съм щастлив. Не съм спирал да вярвам, дори когато ни поведоха с 14 точки. Левски беше фаворит, но се видя, че всичко можеше да се случи. Господ ни докосна”, заяви наставникът на варненци Даниел Димитров.

"Александър Янев игра много силно. Той е герой за нас, след като ни върна в мача с няколко тройки в четвъртата част и с този кош в края", допълни той. Наставникът на Левски Константин Папазов не скри разочарованието си от загубата. „Нямахме шанс. Янев взе борба в нападение 4 секунди преди края и вкара. Ако ние я бяхме взели, мачът свършваше. Може би Черно море показа повече характер, след като успя да обърне от 2:0 победи за нас”, каза Папазов. „Имахме аванс от 14 точки и всичко изглеждаше решено. Разликата в цялата серия я направи МакИнтош”, допълни той.

Според Папазов на финала шампионът Лукойл Академик ще спечели три убедителни победи с поне по 15 точки разлика.