Евроинс Черно море и Рилски спортист стигнаха до логични победи в предпоследния кръг от Националната баскетболна лига. Варненският тим продължава да се бори за третото място в класирането в редовния сезон, което минаваше през задължителен успех срещу Сливен. Двубоят в ямболската зала „Диана” завърши 69:104, и сега Черно море може да си осигури по-добра изходна позиция в плейофите.

Твърдо петият Рилски спортист се справи без проблеми с Ямбол в същата зала, като победи със 102:78. В заключителния си мач от редовния сезон самоковлии играят със Сливен в собствената си зала. Още от миналата седмица обаче е ясно подреждането, в което Рилски спортист е пети, Ямбол – шест, а Сливен остана последен на седмо място.

Евроинс Черно море и Спартак Плевен са последните два състава, продължаващи да се борят за нещо в първенството – за третото място.

Старши треньорът на Черно море Даниел Димитров успя да съхрани своите титуляри, като завъртя целия си състав и даде възможност на по-младите си баскетболисти да се изявят. „Моряците” почнаха устремно, дръпнаха с 10 точки след първата част, но след това се поотпуснаха и затова на почивката водеха само с осем. След стягането в съблекалнята на почивката Черно море смачка всякаква съпротива у Сливен и така стигна до категоричната победа с 35 точки разлика.

Желко Бойович стана топреализатор в срещата, с 19 точки само за 17 минути игра. За Черно море Николай Колев добави 18 точки, а Янев – 16. Джеремая Босуел бе най-резултатен за Сливен с 16 точки, а добър мач направи и Андреан Илчев, завършил с 15 точки.

Рилски спортист увеличи шансовете на Черно море да завърши трети в крайното класиране на редовния сезон в НБЛ. Отборът от Самоков победи със 102:78 Ямбол като гост, което на практика прави единствено добро само на тима от Варна. Рилски спортист не може да се изкачи по-високо от петото място в класирането, независимо от днешната победа и евентуалната такава в събота срещу Сливен. За сметка на това пък от успеха на Рилецо в Ямбол се облажи Черно море Варна. В последния кръг от редовния сезон след три дни те може да си позволят и загуба от Лукойл Академик и пак да завършат трети. Единственият вариант варненци да станат четвърти е да паднат от Лукойл Академик у дома и в същото време Рилски спортист да загуби от Сливен, при това пред собствена публика. Вече сметките изглеждат много прости и ако не стане чудо Черно море ще завърши трети, Спартак Плевен - четвърти и Рилски спортист - пети.

Ямбол се представи доста беззъбо в този мач, а старши треньорът на домакините Иван Чолаков остави да почива в него американския център Байрън Сандърс. Загубата в тази среща означава почти сигурно противопоставяне на ямболци на Черно море в първия кръг от плейофите. Но и срещу Спартак Плевен шансовете им да продължат напред в плейофите и стигнат полуфинал са много малки, така че домакините явно се бяха примирили със своята участ в тазгодишното първенство.

Старши треньорът на Рилски спортист Александър Тодоров даде почивка на един от титулярите си Драгослав Папич, който прекара вирусно заболяване и не бе готов за игра. Травис Питърсън бе най-резултатен за отбора от Самоков, а Асен Саралийски добави 17. Богдан Боев не вкара нито една тройка, но пък завърши с 14 точки, а Левен Белберов и Иван Николов се отчетоха с по 13.

За домакините от Ямбол Павел Маринов бе най-резултатен с 15 точки като добави и 6 борби, но допусна 5 грешки. Кирило Скуматов и Мартин Дурчев добавиха по 14 точки.